PRESENCIAL
10-19 NOV. 2023
ONLINE
15-28 GEN. 2024

Tótem

Oficials

Sinopsi

Mentre les xifres de persones desaparegudes a Mèxic continuen augmentant, Tótem explora les particularitats i les arrels més profundes d’aquesta mena de violència i imagina noves formes de resistència i comunitat en els moviments que hi han sorgit en contra. La història de dues arqueòlogues que cerquen en va un antic cap olmeca en un riu tèrbol apareix a intervals recurrents, qüestionant l’acte mateix de documentar el que és absent i invisible.
Un assaig fílmic de factura col·lectiva que treballa amb la imatge d’arxiu, que no representa però que s’acosta i s’allunya del discurs que protagonitzen dues veus que es van alternant: d’una banda, la que analitza les desaparicions a Mèxic i, d’una altra, la que ens presenta la recerca d’un cap olmeca.

Biofilmografia

Unidad de Montaje Dialéctico (UMD) és un col·lectiu artístic sense rostre format el 2020. La seva negativa a mostrar els seus rostres i a utilitzar noms propis sorgeix d’una defensa de la clandestinitat i la col·lectivitat com a tàctiques per enfrontar-se a la lògica de l’espectacle i al complex industrial-celebritat. La pràctica del col·lectiu s’ha centrat en l’assaig cinematogràfic com a manera de generar constel·lacions d’imatges dialèctiques que posen en tensió múltiples realitats i temporalitats. El seu treball s’ha presentat a centres d’art i festivals com Punto de Vista, MIDBO, FICUNAM, FICValdivia, Festival de Curtmetratges de Londres i Festival Internacional de Cinema Independent d’Istanbul, entre d'altres. Tótem és el seu primer llargmetratge.

Activitat complementària especial

En la línia de compromís i reflexió política i social que l’Alternativa ha defensat al llarg de tota la seva trajectòria, el festival organitza un col·loqui especial després la projecció de Totem.