PRESENCIAL
10-19 NOV. 2023
ONLINE
15-28 GEN. 2024

Sostenibilitat

L'Alternativa

Estem molt contents de compartir amb vosaltres que oficialment som A Greener Festival! 

L'Alternativa desenvolupat al llarg dels anys un seguit d’actuacions que visibilitzen les pràctiques socialment responsables que portem a terme des de la nostra entitat, des d’una perspectiva interna i externa. En totes elles es veu l’empremta d’un equip de persones implicat, vocacional compromès que és la millor garantia per assolir els objectius ambiciosos que ens hem marcat.

Des de l’Alternativa tenim un compromís ferm amb el medi ambient per a una pràctica del consum responsable, així com amb el foment de l’economia circular i la reutilització aplicant diverses mesures a totes les activitats anuals.

El 2022 vam fer una consultoria per elaborar una diagnosi ambiental del festival, amb la qual hem identificat els punts forts i febles de la nostra activitat com a festival i hem implementat canvis en diferents camps com l’energia, el consum, les compres, la contractació, la mobilitat, la producció i gestió dels residus, la comunicació, la formació i sensibilització de l’equip i el públic, etc.

Aquest 2023 hem treballat en la certificació A Greener Festival, atorgat per l’entitat A Greener Future, certificació ambiental del sector cultural específica per a festivals. La certificació AGF Certification Assessment consta d’una auditoria prèvia i durant el festival (amb l’assistència presencial de dos assessors/observadors), i un informe resultant amb propostes de millora, a més del càlcul de la petjada de carboni del festival. En el procés, hem comptat amb l’acompanyament local de la consultora Giada Calvano, de Chloe Sustainability, docent i assessora sènior també de A Greener Future i eco-assisstant de diferents festivals. Aquesta tasca consisteix en la recopilació de la documentació rellevant i seguiment del procés d’auditoria, incloent la compilació dels mòduls i la preparació dels formularis necessaris per a dur a terme el procés de certificació.

A més de rebre dues estrelles (de quatre) com A Greener Event ens feliciten per la nostra gestió, la nostra preocupació pel medi ambient i anar més enllà posant les eines per a generar un canvi positiu. Tot això no seria possible sense la col·laboració de tots els agents que formen part del festival i, sobretot, la implicació del nostre públic. Moltíssimes gràcies per fer-ho possible!

També el 2023, en l'apartat formatiu, hem proposat el taller Green Manager del cinema independent, amb l'expert Eneko Muruzabal Elezcano (Basque Green Film). Dissenyat per a professionals de la producció cinematogràfica independent, ofereix una perspectiva pràctica per comprendre els impactes ambientals de la producció audiovisual i establir estratègies per reduir la petjada de carboni. L’objectiu d’aquesta formació ha estat dotar els assistents de les habilitats necessàries per valorar l’impacte mediambiental i per desenvolupar i implementar plans de sostenibilitat d’una manera pràctica i adaptada a les particularitats del cinema independent.

El pla de futur és la elaboració d'un pla de sostenibilitat del festival per al 2024.

Algunes de les bones pràctiques sostenibles que apliquem des de fa anys:

  • El 2019, es va organitzar l’11a Jornada Professional, dedicada al Green Shooting Card. Una anàlisi completa de l’impacte de l’audiovisual en el medi ambient que va implicar diferents agents del sector audiovisual i cultural. Els convidats internacionals ens vam poder aportar noves maneres de rodar per reduir l’impacte als diferents sectors del cinema.
  • Transport de còpies. Des de l’Alternativa disposem de diversos comptes d’espais virtuals per tal d’evitar el transport de les còpies, entre les quals destaquen Google Drive i el patrocinador (transfer partner) MyAirBridge.com, amb la qual cosa hem reduït la despesa en missatgeria nacional i internacional -amb gran impacte en el canvi climàtic-, fomentant la gestió digital dels films.
  • La convocatòria d’inscripció de films (uns 1.500 aproximadament) es fa completament en format digital, evitant així els suports físics (plàstics) i el seu transport (impacte climàtic).
  • Lloguer de material. Projeccions i ticketing: els espais de projecció no sempre estan equipats amb els requisits tècnics necessaris per tal d’assegurar la qualitat de projecció requerida, és per això que habitualment es lloga material com ara equips de so i monitors. Els material tècnic de projecció (DCP), els equips per als esdeveniments d’inauguració i cloenda (actuacions musicals) i per a la videoteca (pantalles) són de lloguer.
  • Ticketing. Amb la venda online l’espectador pot anar a sala directament amb el mòbil (estalvi de paper). El material tècnic de taquilla i accessos (ordinadors, impressores, lectors) és de préstec/lloguer.
  • Proximitat. Les principals seus són properes entre elles (CCCB, Filmoteca de Catalunya, ECIB, Cinema Maldà, Zumzeig) i és possible desplaçar-se entre elles a peu o amb transport públic amb la mateixa línia de metro. Des de fa anys s’estableixen com a allotjament oficial diversos hotels del barri del Raval (districte de Ciutat Vella) per fomentar els trasllats a peu i evitar l’ús de transport privat.
  • Allotjament i dietes dels convidats. El restaurant del festival és el propi del CCCB (Terracccita) amb productes locals i de proximitat. Alhora, també s’estableixen acords amb restaurants del barri com ara El Magraner, per tal d’organitzar els sopars com a punt de trobada dels convidats i professionals assistents.
  • Els punts de trobada i festes s’abasteixen amb productes de proximitat, amb lloguer de copes i vaixelles i safates de paper o materials reciclables, evitant el plàstic.
  • Per a l’ambientació i escenografia habitualment el material es lloga en establiments dels quals els responsables d’art i decoració són clients habituals. Es compra només el que és estrictament necessari i es fomenta la reutilització. La moqueta usada és reciclada 100% d’altres activitats, així com altres elements que es repeteixen cada any (barra de bar, catifes, coixins, etc.). S’utilitza tot el mobiliari del CCCB possible, com ara cadires, catifes, pufs i butaques. Prioritzem el lloguer de plantes naturals per a la decoració.
  • La impressió de materials i marxandatge s’ha reduït al mínim. Sempre es prioritza l’enviament de material de difusió online (butlletins, xarxes socials, etc.), amb un catàleg no imprès (accessible al web). Només s’imprimeix allò estrictament necessari (tríptics del programa, cartells, lona i plafons, etc.), editant només el nombre necessari per evitar excedents. A banda, el programa de mà s’imprimeix en paper sostenible certificat. L’únic element de marxandatge habitual son bosses (tote bags) d’alta qualitat (cotó 100%, 240 g, 1 tinta) que asseguren l’ús per part del receptors i eviten residus innecessaris.

L'Alternativa, A Greener Event 2023

A Greener Festival