PRESENCIAL
10-19 NOV. 2023
ONLINE
15-28 GEN. 2024

Palmarès oficial

Palmarès 2023


Premi Llargmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials

Premi Llargmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials

El jurat de la secció oficial de llargmetratges internacionals de la 30a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Jo Serfaty, María Zafra y Eloi Bigas, reunit el 17 de novembre de 2023, acorda per unanimitat concedir el Premi Llargmetratge Internacional a

Notre corps, de Claire Simon (França),

per la seva aposta per un cinema observacional que crea espai per a l’escolta de les dones i els seus cossos. I perquè la directora transcendeix aquest format observacional col·locant el seu cos a les trinxeres de la representació, convertint així el seu dolor individual en dolor col·lectiu i fent que allò que és personal sigui polític.

Així mateix, el jurat ha decidit concedir una menció especial a

Tótem, d’Unidad de Montaje Dialéctico (Mèxic, Xile),

per treballar no tan sols amb la dimensió visible, sinó també amb la invisible, d’un país poblat per les ferides dels seus desapareguts. Per treure a la superfície allò que està ocult per crear un assaig que convida l’espectador a excavar en la violenta història de Mèxic, i alhora apunta a la importància de construir altres mons possibles.
Premi Curtmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials

Premi Curtmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials

El jurat de la secció oficial de curtmetratges internacionals de la 30a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Ramon Balcells, Florencia Aliberti i Manel Carrasco, reunit el 17 de novembre de 2023, acorda per unanimitat concedir el Premi Curtmetratge Internacional a

El polvo ya no nubla nuestros ojos, de Colectivo Silencio (Perú),

per la seva capacitat de reescriure 200 anys d’història a través d’una proposta en què l’ètica, l’estètica i el mode de producció convergeixen en un contrarelat de resistència i memòria.

Així mateix, el jurat ha decidit concedir una menció especial a

Aqueronte, de Manuel Muñoz Rivas (Espanya),

per la subtilesa de la seva posada en escena en un viatge que combina l’experiència sensorial amb un delicat retrat d’arquetips.
Premi Film Nacional de l’Alternativa Oficials

Premi Film Nacional de l’Alternativa Oficials

El jurat de la secció oficial de films nacionals de la 30a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Carles Martínez, Mariana Freijomil i Daniel Grandes, reunit el 17 de novembre de 2023, ha acordat per unanimitat concedir, ex aequo, el Premi Film Nacional al llargmetratge

Soc filla de ma mare, de Laura García Pérez (Espanya),

per la capacitat de remuntar l'arxiu familiar i articular una mirada incisiva, capaç? de revelar el passat i reformular la identitat familiar;

i al curtmetratge

Máxica Neves no Nadal, de Víctor Soho (Espanya),

per la seva capacitat de transformar l'ansietat cibernètica en un soliloqui-glitch que no pot diferenciar allò? polític d’allò? íntim.

Així mateix, el jurat ha decidit concedir una menció especial al llargmetratge

Zinzindurrunkarratz, d’Oskar Alegria (Espanya),

per la seva construcció? impecable d'un assaig que explora la memòria a través d'un quadern de sons i imatges dissociats.
Premi DOCMA de Llargmetratge de l'Alternativa Oficials

Premi DOCMA de Llargmetratge de l'Alternativa Oficials

El jurat del Premi DOCMA de la 30a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Laura Álvarez, Manuel Bauer i Víctor Luengo, reunit el 17 de novembre de 2023, ha acordat per unanimitat concedir el Premi DOCMA de Llargmetratge a

Un volcán habitado, de David Pantaleón i José Víctor Fuentes (Espanya),

per la destresa a l’hora de retratar la impotència de l’ésser humà que es troba atrapat entre la voluntat de la vida i la fascinació per la natura.

Així mateix, el jurat ha decidit concedir una menció especial a

Soc filla de ma mare, de Laura García Pérez (Espanya),

pel diàleg sensible i valent que la directora estableix entre passat i present, i per l’ús del cinema com a eina per reconciliar-se amb la vida.
Premi Don Quixot de Llargmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials

Premi Don Quixot de Llargmetratge Internacional de l’Alternativa Oficials

El jurat del Premi Don Quixot de la 30a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Antonio José Navarro, Judith Behre i Pradip Nag, reunit el 17 de novembre de 2023, ha acordat per unanimitat concedir el Premi Don Quixot de Llargmetratge Internacional a

The Mountains (Bjergene), de Christian Einshøj (Dinamarca).

És un bon exemple de fins a quin punt l'esfera privada és política. Sorgeix de preguntar-se com ens podem (re)apropar i trobar punts en comú. Potser hauríem de disfressar-nos més sovint.
Amb la col·laboració de
ACCEC
DOCMA
FICC, IFFS
My Air Bridge MAB