Les imatges i les històries que decidim produir i compartir influeixen en la manera que el públic veu el món i construeix la comprensió que en té. I, durant dècades, les nostres imatges i històries s’han basat en relats únics i repetitius que han perpetuat estereotips sobre les poblacions i els llocs del Sud. La mirada occidental ha dominat la narrativa dels mitjans de comunicació, la producció cultural i el relat de les ONG. Però la «realitat» sempre és una elecció, una decisió, un punt de vista. I avui dia hi ha molts actors (fins i tot més enllà del Sud global) que reclamen una nova mirada.
En aquest taller analitzarem com hem anat construint el nostre imaginari col·lectiu i reflexionarem, mitjançant extractes de documentals i fotografies, sobre els biaixos i els estereotips de la mirada occidental. També procurarem adquirir eines per tenir una mirada més crítica davant de les imatges que veiem.
Aquest taller neix a iniciativa del projecte EnfocAH de Metges Sense Fronteres.
- Dimarts 14 de novembre, de 19 a 21 h
- Sala Raval CCCB
- Activitat gratuïta
- Places limitades
- No es requereixen coneixements previs
- El taller s’oferirà en francès i català amb traducció simultània
PLACES EXHAURIDES
Ponents
Bernadette Vivuya
Bernadette Vivuya (Goma, República Democràtica del Congo) és periodista visual i cineasta. Treballa qüestions relacionades amb els drets humans, el medi ambient i l’explotació de matèries primeres, i sobretot li interessa testimoniar la resiliència de la població del seu país , afectat per conflictes múltiples. A través del seu treball, posa en relleu l’energia dels ciutadans del carrer per construir un nou Congo i alhora denuncia els obstacles al desenvolupament. El seu propòsit és mostrar aquesta realitat tal com la perceben els congolesos, segons els seus símbols, tradicions i referències culturals. Ha codirigit el documental Stop Filming Us But Listen.
Albert Masias
Albert Masias (Barcelona) és fotoperiodista, narrador visual, editor i formador. Fa uns quants anys que treballa en el sector humanitari juntament amb Metges Sense Fronteres, organització en què ha exercit de productor multimèdia, coordinador de comunicació audiovisual i editor. Al llarg de la seva carrera ha treballat a països com el Camerun, Nigèria, Burundi, Guinea i l’Equador. El seu treball se centra en temes socials i, sobretot, a documentar el desplaçament forçós de poblacions. A causa del seu interès per la diversitat cultural i pel qüestionament de l’imaginari col·lectiu que es construeix sobre certs contextos, els aspectes ètics i de representació són molt presents en la seva obra.