PRESENCIAL
10-19 NOV. 2023
ONLINE
15-28 GEN. 2024

Taller. Desconstruint una mirada colonial

Tallers

Presencial

Les imatges i les històries que decidim produir i compartir influeixen en la manera que el públic veu el món i construeix la comprensió que en té. I, durant dècades, les nostres imatges i històries s’han basat en relats únics i repetitius que han perpetuat estereotips sobre les poblacions i els llocs del Sud. La mirada occidental ha dominat la narrativa dels mitjans de comunicació, la producció cultural i el relat de les ONG. Però la «realitat» sempre és una elecció, una decisió, un punt de vista. I avui dia hi ha molts actors (fins i tot més enllà del Sud global) que reclamen una nova mirada.

En aquest taller analitzarem com hem anat construint el nostre imaginari col·lectiu i reflexionarem, mitjançant extractes de documentals i fotografies, sobre els biaixos i els estereotips de la mirada occidental. També procurarem adquirir eines per tenir una mirada més crítica davant de les imatges que veiem.

Aquest taller neix a iniciativa del projecte EnfocAH de Metges Sense Fronteres.

  • Dimarts 14 de novembre, de 19 a 21 h
  • Sala Raval CCCB
  • Activitat gratuïta
  • Places limitades
  • No es requereixen coneixements previs
  • El taller s’oferirà en francès i català amb traducció simultània

PLACES EXHAURIDES

Ponents

Bernadette Vivuya
Bernadette Vivuya

Bernadette Vivuya (Goma, República Democràtica del Congo) és periodista visual i cineasta. Treballa qüestions relacionades amb els drets humans, el medi ambient i l’explotació de matèries primeres, i sobretot li interessa testimoniar la resiliència de la població del seu país , afectat per conflictes múltiples. A través del seu treball, posa en relleu l’energia dels ciutadans del carrer per construir un nou Congo i alhora denuncia els obstacles al desenvolupament. El seu propòsit és mostrar aquesta realitat tal com la perceben els congolesos, segons els seus símbols, tradicions i referències culturals. Ha codirigit el documental Stop Filming Us But Listen.

Albert Masias
Albert Masias

Albert Masias (Barcelona) és fotoperiodista, narrador visual, editor i formador. Fa uns quants anys que treballa en el sector humanitari juntament amb Metges Sense Fronteres, organització en què ha exercit de productor multimèdia, coordinador de comunicació audiovisual i editor. Al llarg de la seva carrera ha treballat a països com el Camerun, Nigèria, Burundi, Guinea i l’Equador. El seu treball se centra en temes socials i, sobretot, a documentar el desplaçament forçós de poblacions. A causa del seu interès per la diversitat cultural i pel qüestionament de l’imaginari col·lectiu que es construeix sobre certs contextos, els aspectes ètics i de representació són molt presents en la seva obra.

Amb la col·laboració de
Médicos Sin Fronteras