PRESENCIAL
10-19 NOV. 2023
ONLINE
15-28 GEN. 2024

Taula 30 anys. Intimitats compartides

Taules rodones

Presencial

Els diaris filmats, els autoretrats, les correspondències, els retrats de família o els arxius personals reforcen la seva presència en la no-ficció contemporània. Pot ser que la persistència de la seva narrativa resideixi en una potència emocional capaç de desvelar cicatrius interiors, memòries d’infantesa o misteris familiars que la mirada de l’espectador recompon com si fossin esdeveniments històrics.

En aquesta taula rodona proposem un diàleg amb cineastes que fan de la imatge fílmica una cartografia de records i experiències vitals amb la qual transgredeixen l’oposició entre l’esfera privada i la pública. Els cineastes Oskar Alegría, Xacio Baños, Meritxell Colell i Natalia Garayalde han abordat la intimitat des de diferents punts, i aquí compartiran la seva visió sobre aquestes escriptures del jo, els gestos i els rastres que persegueixen en la construcció d’una poètica de la intimitat, i les limitacions que transiten per fer que l’espectador sigui partícip del seu propi viatge. Moderada per Ana Aitana Fernández.

  • Divendres 17 novembre, de 19 a 20.30 h
  • Sala Raval CCCB
  • Activitat gratuïta
  • Entrada lliure fins a completar aforament

Ponents

Oskar Alegria
Oskar Alegria

Oskar Alegria (Pamplona, 1973) és realitzador, programador i professor de Guió. La seva filmografia ha tingut una presència regular a l’Alternativa, on el 2021 va protagonitzar la secció Satèl·lits i es van recuperar els seus dos primers llargmetratges: Emak Bakia baita (2012) i Zumiriki (2019). També s’hi van projectar els seus curtmetratges Aritzakoa (2020), Erleketa (2020), Hotza (2018) i La lengua de los dioses (2018). Amb la seva primera pel·lícula va participar en 70 festivals i va obtenir 17 premis. La segona es va estrenar a la secció Orizzonti del 76è Festival de Venècia i fou reconeguda al Festival de Cinema Europeu de Sevilla amb el Premio Nuevas Olas a millor pel·lícula de no-ficció. A banda de la creació audiovisual, Alegria s’ha acostat al cinema com a programador des de la direcció artística del festival Punto de Vista (2013-2016), i com a autor amb els assajos TIME i Oteiza al margen. Zinzindurrunkarratz, el seu tercer llargmetratge, forma part de la secció oficial Nacional a l’Alternativa 2023.

Xacio Baño
Xacio Baño

Xacio Banyo (Lugo, 1983) va estudiar Cinema a la Universitat de Lleó. Alguns dels seus films s’han projectat en edicions anteriors de l’Alternativa, entre els quals, els curtmetratges Ser e voltar (2014, guanyador d’una menció especial) i Eco (2015), així com el llargmetratge Trote (2018), que es va estrenar al Festival de Locarno. Actualment crea i desenvolupa projectes de cinema, teatre o híbrids a la empresa cultural Rebordelos, incloent-hi el seu proper llargmetratge, Después de las ciudades. Non te vexo es projecta a l’Alternativa 2023.

Meritxell Colell Aparicio
Meritxell Colell Aparicio

Meritxell Colell Aparicio és directora i editora. El 2015 és seleccionada a l’Atelier de la Cinéfondation del Festival de Canes amb la seva òpera prima Con el viento, estrenada a la Berlinale. El 2020 és premiada a FICX per Transoceánicas, codirigida amb Lucía Vassallo. El 2022 estrena Dúo (premi a millor direcció al Festival de Màlaga) i La ciutat a la vora (part del programa Simfonies de ciutat, del CCCB). El 2023 codirigeix Miró íntim juntament amb Jordi Morató. Actualment desenvolupa Lejos de los árboles, seleccionada a Ikusmira Berriak i Ventana Sur, entre d’altres. Con el viento, Transoceánicas i Dúo han participat en diferents edicions de l’Alternativa Mentoring Projects.

Natalia Garayalde
Natalia Garayalde

Natalia Garayalde és cineasta i investigadora al Master of Film de The Netherlands Film Academy d’Amsterdam. El seu primer llargmetratge, Esquirlas (2020), va rebre el premi a millor pel·lícula a l'Alternativa, s’ha exhibit en més de vint festivals internacionals de cinema i ha estat reconegut amb prestigiosos premis a Mar Del Plata, Jeonju Film Festival (Corea) i Visions du Réel, entre d’altres. Actualment es troba en la fase d’escriptura d’una nova pel·lícula, guardonada amb el premi a millor projecte a Arché, del 19è DocLisboa (Residència RAW), i amb el Premi BAL-LAB Documental al 27è Biarritz Amérique Latine Festival 2021.

Moderadora

Ana Aitana Fernández
Ana Aitana Fernández

Ana Aitana Fernández és doctora en Comunicació per la Universitat Pompeu Fabra, amb una tesi sobre la memòria personal, l’absència i les fotografies filmades en el documental contemporani. És lectora a la Universitat Internacional de Catalunya i professora de Tendències del Documental Contemporani al màster universitari en Estudis de Cinema i Cultures Visuals de l’ESCAC. Ha col·laborat en diversos llibres col·lectius i publicacions acadèmiques internacionals. Ha estat coeditora del web especialitzat Transit: cine y otros desvíos i va ser coproductora del llargmetratge Pasaia bitartean (Irati Gorostidi, 2016).

ACCEC