PRESENCIAL
10-19 NOV. 2023
ONLINE
15-28 GEN. 2024

Tatiana Huezo

Paral·leles

Tatiana Huezo (San Salvador, El Salvador, 1972) és directora, fotògrafa i muntadora. Es va graduar al Centre de Capacitació Cinematogràfica (Ciutat de Mèxic) i té un màster en Documental de Creació per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Ha impartit classes a l'Escola de Cinema i Audiovisual de la Comunitat de Madrid (ECAM) i a la Universitat de Califòrnia, entre d’altres. Amb només quatre llargs a la seva filmografia, ha aconseguit el reconeixement mundial amb els seus treballs documentals i amb el seu primer assalt a la ficció.

Ha estat guardonada amb sis premis Ariel, que atorga l'Acadèmia Mexicana d'Arts i Ciències Cinematogràfiques, i nominada als Goya dues vegades. El seu debut, El lugar más pequeño, programat a l'Alternativa 2011, va viatjar a més de 80 festivals i la va convertir en una de les documentalistes amb més projecció. Tempestad (2016), estrenada a la secció Forum de la Berlinale i programada posteriorment a l'Alternativa, va ser escollida per representar Mèxic als Oscar. El seu primer llargmetratge de ficció, Noche de fuego (2021), va ser seleccionat a la secció Un Certain Regard de Canes, on va rebre una menció especial del jurat, i va ser doblement guardonat a Sant Sebastià (Premi Horitzons i Premi RTVE - Una Altra Mirada). Amb El Eco, el seu últim treball fins ara, va obtenir els premis a millor documental i millor direcció de la secció Encounters de la Berlinale 2023.

En la breu i celebrada filmografia de Huezo són una constant els temes de caràcter social i les històries femenines en què apareixen la violència, la pèrdua i la resiliència, així com la capacitat de trobar esperança en situacions difícils. Creadora d’atmosferes úniques, els seus documentals es nodreixen de mecanismes i dispositius molt propers a la ficció i es caracteritzen per la recerca estètica, narrativa i formal.

Tatiana Huezo va ser una de les tutores dels projectes del 10è Mentoring Projects de l’Alternativa Pro i visitarà l’Alternativa 2023 per presentar l’estrena a Catalunya d’El Eco, així com el cicle que li dediquem i organitzem conjuntament amb la Filmoteca de Catalunya.

Llargs de Tatiana Huezo

Curts de Tatiana Huezo

Amb la col·laboració de
Filmoteca de Catalunya
AC/E ACE (new)