PRESENCIAL
10-19 NOV. 2023
ONLINE
15-28 GEN. 2024

Jurats

Guardons i festes


Premi Llargmetratge Internacional

L'Alternativa Oficials
Jo Serfaty
Jo Serfaty

Jo Serfaty (Rio de Janeiro, 1983) és una directora i guionista de cinema brasilera formada a la PUC-Rio i a Nova York, on va estudiar Direcció. Ha escrit i dirigit quatre curtmetratges. El seu primer llargmetratge, Um filme de verão, fruit d’unes classes de cinema que va impartir a joves estudiants, va ser seleccionat per festivals de cinema internacionals com els de Montevideo, Lisboa, Göteborg, Mar del Plata i Madrid. El 2020 va ser premiada com a millor pel·lícula a l’Alternativa. 

María Zafra
María Zafra

Al llarg de la seva carrera, María Zafra ha combinat el treball com a realitzadora i muntadora de cinema documental amb l’activitat docent i la programació cinematogràfica. Ha realitzat, entre d’altres, les peces Memorias, norias y fábricas de lejía, El recolector de recuerdos i el llargmetratge Arreta. Entre 2006 i 2011 fou programadora i coordinadora de l’Alternativa, i actualment és directora de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona.

Eloi Bigas
Eloi Bigas

Eloi Bigas és enginyer de professió, però la seva carrera sempre ha anat acompanyada d'una forta passió i compromís amb el cinema. Format en l'àmbit a través de diversos cursos i tallers d'anàlisi i crítica, l'Eloi escriu ocasionalment en alguns mitjans digitals, com Cinemanet, i es passa l'any viatjant per festivals d'arreu del món. Va ser membre del Jurat Jove a Sitges 2020, i entre el 2014 i 2017 va codirigir el cineclub de l'UPC-ETSEIB, l'associació d'estudiants més antiga de l'escola.

Premi Curtmetratge Internacional

L'Alternativa Oficials
Ramon Balcells
Ramon Balcells

Ramon Balcells és cineasta, investigador i docent a la Universitat Pompeu Fabra. Ha dirigit diversos curtmetratges i instal·lacions audiovisuals, que s’han presentat a l’Alternativa, Filmadrid, el D’A Film Festival o la Sala d’Art Jove. La Filmoteca de Catalunya li ha dedicat una sessió retrospectiva en el marc del cicle Dies curts. Actualment està realitzant una tesi doctoral aplicada a la Fundació Joan Miró.

Florencia Aliberti
Florencia Aliberti

Florencia Aliberti és muntadora i realitzadora. Com a muntadora ha treballat en projectes documentals i de ficció com Toda una vida, Robin Bank i La cuina dels homes. Ha codirigit el curtmetratge Can Gardell i realitzat nombroses peces experimentals, com (Auto)exposiciones, estrenada a l’IDFA. Els seus treballs personals són fruit de l’experimentació amb diferents suports i tècniques, així com de pràctiques de apropiació o tècniques manuals de laboratori. És membre dels laboratoris L’Abominable i Etna.

Manel Carrasco
Manel Carrasco

Manel Carrasco és guionista i especialista en cinema de programes de betevé com Àrtic, Estudi Tísner i Plaça Tísner. A més, desenvolupa projectes per al cineasta Albert Solé i la productora Minimal Films. També ha treballat amb professionals com Judith Colell i Claudio Zulián, ha exercit com a professor d’audiovisuals i ha col·laborat amb el Via Lliure de RAC1, entre d’altres.

Premi Film Nacional

L'Alternativa Oficials
Carles Martínez
Carles Martínez

Carles Martínez és crític i locutor radiofònic. Forma part del programa Va de cine de Ràdio 4, imparteix conferències al Museu del Cinema de Girona i escriu per al portal El antepenúltimo mohicano. Ha participat en publicacions com El universo de Gene Tierney (Notorious Ediciones), Hollywood años dorados: 1950 i La naturaleza se rebela. Recentment va debutar en la direcció amb Hold, un curtmetratge que ha estat nominat en diferents festivals.

Mariana Freijomil
Mariana Freijomil

Mariana Freijomil és investigadora, docent universitària i realitzadora. Doctora en Comunicació per la Universitat Pompeu Fabra, exerceix la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat Oberta de Catalunya. Codirigeix la revista en línia Cinergia i col·labora amb la revista Shangrila. Ha dirigit el curtmetratge Si tocas una... i ha col·laborat com a investigadora postdoctoral amb la Universitat d’Exeter. Actualment col·labora al grup de recerca GROC de la Universitat de Girona.

Daniel Grandes
Daniel Grandes

Daniel Grandes escriu sobre cinema, música i literatura a mitjans com MondoSonoro i 35 Milímetros. El 2023 ha codirigit el llargmetratge de ficció Tríptico i ha format part de l'equip d’Xcèntric del CCCB. Actualment col·labora com a tècnic d'investigació al departament de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la UPF i forma part de diversos projectes musicals, com Jean Rohmer i Samsa.

Premi DOCMA de Llargmetratge Internacional

L'Alternativa Oficials
Laura Álvarez
Laura Álvarez

Laura Álvarez és directora, guionista i productora de pel·lícules documentals, amb més de quinze anys d’experiència en l’àmbit audiovisual. La seva òpera prima, City for Sale (2019), produïda per Bausan Films, fou nominada a millor pel·lícula documental als XII Premis Gaudí. Entre 2020 i 2022 va cursar el màster en Documental de Creació de l’UPF-BSM. Actualment es troba immersa en dos nous processos de creació.

Manuel Bauer
Manuel Bauer

Manuel Bauer, nascut al Perú, és director i muntador, format a la Universitat de Lima i a la New School University de Nova York. El seu llargmetratge Vida férrea, estrenat a Visions du Réel, ha obtingut nombrosos premis, com el Premi de la Crítica en aquell mateix certamen, el Caracola d’Alcances a millor llargmetratge documental i el Premi Especial del Jurat al festival Cinéma Vérité (Iran), entre d’altres.

Víctor Luengo
Víctor Luengo

Víctor Luengo va estudiar Belles Arts a Madrid, Salamanca i Alemanya, un màster de Fotografia a Londres i múltiples intensius de cinema a DOCMA, el CECC i l’ECIB de Barcelona. El 2012 va saltar del fotoperiodisme al documental. El 2019 va estrenar el documental The Price of Progress, presentat a Madrid en la darrera edició d’Another Way Film Festival i en què mostra la guerra de discursos entre alguns dels principals portaveus de la indústria alimentària amb base a Europa. Actualment, juntament amb Enero Films, ha engegat Homeland Security, així com dos projectes simultanis que encara estan en desenvolupament.

Premi Don Quixot de Llargmetratge Internacional

L'Alternativa Oficials
Antonio José Navarro
Antonio José Navarro

Antonio José Navarro és crític, investigador i historiador cinematogràfic, membre de la Asociación Española de Historiadores de Cinema i de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics. A més, és programador i director del Cineclub Guinardó (Barcelona) i membre de la Federació Catalana de Cineclubs. És professor a la Blanquerna-Universitat Ramon Llull i a La Casa del Cine, i va ser membre del comitè de selecció i programació del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges. També ha escrit llibres com Choque de titanes. 50 películas fundamentales sobre la Guerra Fría, Hollywood y la guerra contra el terror i El banquete infame.

Judith Behre
Judith Behre

Judith Behre va estudiar Etnologia, Història del Sud d'Àsia i Estudis Religiosos a Heidelberg. Pel seu interès per les ciutats portuàries, es va traslladar a Hamburg, on va passar de ser espectadora de cinema a ser cineasta. Des de 2009 participa en el col·lectiu B-Movie i des de 2022 col·labora amb el festival de cinema musical Unerhört. Actualment està fent un intercanvi de cinema entre les dues ciutats bessones de Dar es Salaam i Hamburg.

Pradip Nag
Pradip Nag

Pradip Nag resideix a Siliguri, una petita ciutat al peu de l’Himàlaia, al districte de Darjeeling (Bengala Occidental, Índia). Va estudiar Magisteri a la Universitat de Bengala del Nord i actualment és un funcionari jubilat. Va ser secretari de la Siliguri Cine Society, establerta el 1995 i organitzadora de vint edicions del Festival Internacional de Cinema de Siliguri, en associació amb el Govern de Bengala Occidental i el Festival de Cinema de Calcuta. La Siliguri Cine Society també ofereix seminaris sobre pel·lícules i directors llegendaris.

Amb la col·laboració de
ACCEC
DOCMA
FICC, IFFS
Federació Catalana de Cineclubs