PRESENCIAL
10-19 NOV. 2023
ONLINE
15-28 GEN. 2024

Sur l’Adamant

Paraleles

Sinopsi

L'Adamant és un centre de dia únic. Un edifici flotant al Sena que acull adults amb problemes de salut mental. L'equip que el dirigeix ​​intenta resistir contra la deshumanització de la psiquiatria ajudant els pacients a reconnectar amb el món.

Philibert, mestre documentalista, fidel al seu mètode observacional aconsegueix integrar la càmera en les dinàmiques de l'Adamant, on la funció terapèutica és un assumpte de tots. En un centre en què no es distingeix entre pacients i cuidadors, el director no jutja, però tampoc se'n situa al marge, i acaba erigint un clar homenatge a la malmesa sanitat pública.

Biofilmografia

Nicolas Philibert (Nancy, França, 1951) estudia Filosofia. Comença treballant al cinema com a ajudant de direcció i col·labora, entre d’altres, amb René Allio i Alain Tanner.

El 1978 codirigeix amb Gérard Mordillat La Voix de son maître. Entre 1985 i 1987 filma diversos documentals de muntanya i d’aventura esportiva per a la televisió i, a continuació, comença la seva carrera, ja en solitari, com a director de llargmetratges documentals. Dirigeix La ville Louvre (1990), Le Pays des sourds (1992), Un animal, des animaux (1995), La Moindre des choses (1996, a la clínica psiquiàtrica de La Borde) i Qui sait ? (1998), una pel·lícula assaig, entre documental i ficció, amb els estudiants de l’Escola del Teatre Nacional d'Estrasburg. Amb Être et avoir (2002), guanyador del Premi Louis Delluc i nominat al César a millor pel·lícula, obté un gran èxit mundial. Després dirigeix Nénette (2010), La Maison de la radio (2013) i De chaque instant (2018). Amb Sur l'Adamant acaba de guanyar l’Os d’Or a la Berlinale 2023.

El 2005 va assistir a la retrospectiva que li va dedicar l’Alternativa, en què, amb la col·laboració de l'Institut Francès, es van projectar totes les pel·lícules que havia fet fins llavors. Anys més tard, en el 20è aniversari del festival, es va programar el seu primer treball, La ville Louvre.

Activitat complementària

El dimecres 15 de novembre, Nicolas Philibert impartirà la masterclass La improvisació, una necessitat ètica, on compartirà amb els assistentes el procés creatiu.



Amb la col·laboració de
Filmoteca de Catalunya