PRESENCIAL
10-19 NOV. 2023
ONLINE
15-28 GEN. 2024

The Illinois Parables

Paraleles

Sinopsi

Una sèrie de paràboles de l'Oest Mitjà nord-americà que qüestiona el rol històric que ha jugat la fe en la ideologia i en la identitat nacionals. Les històries, ambientades a Illinois, són contes sobre l'èxode, el messianisme, l'avanç tecnològic i la resistència narrats mitjançant imatges d'arxiu, testimonis, recreacions, veus en off i textos en pantalla. Profundament local i universalment al·legòrica, The Illinois Parables dibuixa una forma litúrgica seglar, i ens dona pistes per entendre algunes de les arrels de la situació política actual als Estats Units.

Biofilmografia

Deborah Stratman (Washington, Estats Units, 1967) és cineasta i professora de l’Escola d’Art de la Universitat d’Illinois. La seva obra investiga la relació entre l’entorn físic i les lluiteas pel poder que l’ésser humà desenvolupa sobre el paisatge, i tracta temes com ara la libertat, la identitat, l’aguait, els fantasmes i la fe. Les seves pel·lícules, a mig camí entre el documental i el cinena experimental, combinen la imatge analògica amb la digital i amb material d’arxiu. Ha exposat els seus treballs en centres artístics com el MoMA, el Centre Pompidou, el Witte de With, el MoMA PS1 i Tabakalera, entre molts d’altres. Les seves pel·lícules s’han programat a festivals com el de Sundance, la Berlinale, CPH:DOX, True/False, Toronto, Locarno i Rotterdam, entre d’altres.
La seva obra es va presentar per primera vegada a Espanya el 2002, en el marc de l'Alternativa, quan In Order Not to Be Here va participar en la secció oficial. Des de llavors, Stratman sempre ha estat present al festival: O’er the Land va obtenir el 2009 el premi a millor documental i The Illinois Parables va rebre, el 2016, una menció especial en la modalitat de llargmetratge. A l'Alternativa 2017 va presentar la retrospectiva dedicada a la seva obra i va impartir el taller Sonic Rambling.

El seu darrer llargmetratge, Last Things, es presenta a l'Alternativa 2023 després de l’estrena mundial al Festival de Sundance i de passar per la Berlinale.

Podcast