PRESENCIAL
10-19 NOV. 2023
ONLINE
15-28 GEN. 2024

Samsara

Oficials

Sinopsi

Samsara és el cicle budista de mort i reencarnació. Des dels temples de Laos, convivint amb monjos adolescents, acompanyem una ànima en el seu trànsit d’un cos a altre, a través del bard. Les paraules del Llibre tibetà dels morts ens fan de guia per no perdre’ns pel més enllà. Un recorregut lumínic i sonor que ens portarà a reencarnar-nos en les platges de Zanzíbar, on grups de dones traballen en granges d’algues.

Lois Patiño, amb aquesta pel·lícula per veure-la amb els ulls tancats, es proposa anar més enllà en la representació de l’invisible en el cinema i convertir la projecció en una experiència de meditació col·lectiva.

Biofilmografia

Lois Patiño (Vigo, 1983)va compaginar els seus estudis de Psicologia amb els de Cinema a Madrid, Nova York (New York Film Academy) i Barcelona (màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra).

Les seves pel·lícules i videoinstal·lacions s’han pogut veure a centres d’art com el MoMA, el Centre Pompidou, el MACBA, el CCCB i la Casa Encendida, i en fires d’art com ARCO, Estampa, SWAB, Paris Photo, Photo London, Unseen Amsterdam i la Triennal d’Aichi (Japó).

Els seus curtmetratges Montaña en sombra (2012) i Noite sem distância (2015, es van programar en diferents edicions de l'Alternativa. I els més recents, Sycorax (2021) i El sembrador de estrellas (2022), es van estrenar a la Quinzena de Cineastes de Canes i a Berlinale Shorts. Amb el seu primer llargmetratge, Costa da Morte (2013), va obtenir el premi a millor director a Locarno. Amb Lúa vermella (2020) va viatjar a Berlinale Forum. El seu darrer llargmetratge, Samsara, es va estrenar a la secció Encounters de la Berlinale de 2023, on va aconseguir el premi especial del jurat. Actualment treballa en dos llargmetratges més, Ariel i La nube del no saber.