16-29 NOV. 2020
Presencial + Online
11es Jornades

Desemmascarant el moment cinematogràfic

Online

Hem canviat la manera de saludar-nos, d’estimar-nos, d’entendre’ns i de mirar-nos els uns als altres. Per força havíem de canviar la manera de veure cinema!

L’accés a les obres cinematogràfiques s’ha anat transformant des dels orígens del cel·luloide. Les tecnologies de creació i de reproducció de pel·lícules no són les mateixes que als inicis; ni tan sols són com eren fa vint anys.

Nosaltres també hem canviat, com ho han fet els nostres costums i la manera d’apropar-nos a les pantalles: no fa gaire, ens reuníem en festivals confiant en les seves programacions i en les trobades que proposaven; ens fèiem companyia mirant en sales, clubs o institucions aquella pel·lícula tan desitjada…

Avui ha augmentat la disponibilitat de pel·lícules en línia, ¿però això ens ofereix noves oportunitats per descobrir? La vida d’una obra estrenada en línia és més curta o més llarga? El cinema independent està patint més que el comercial?

  • Per què seguim necessitant la gran pantalla si podem accedir al que vulguem des de la nostra sala?
  • Com afecten les noves maneres de veure cinema als mecanismes de distribució?
  • És més complicat arribar al públic amb la quantitat de contingut que existeix a la xarxa, o així el públic ja sap on trobar el que desitja?
  • Es facilita a l’espectador prou diversitat en els punts de vista de les històries amb noves maneres de programar i mirar inherents al present?
  • Serà una manera d’apropar-nos a un cinema de proximitat i que la societat es vegi a si mateixa?
  • Seguirem privilegiant l’estrena o preferirem la tasca del programador/antropòleg que fa que la història i el cànon canviïn? Què ha suposat que alguns festivals de classe A no se celebressin com ho feien habitualment?
  • És un bon moment per a la reflexió sobre un impacte ecològic que potser era innecessari?
  • Les pel·lícules de pressupost més baix seran les que podran aprofitar l’accés en línia al contingut audiovisual?
  • Associar-se és la manera de poder arribar més lluny? Per què es gesten les associacions en moments de crisi?
  • Seguiran existint les coproduccions internacionals o pensarem en pel·lícules que es filmin a prop?

D’una manera o altra, al llarg dels anys ja hem tractat aquestes qüestions. Les oportunitats van i venen. Ens trobem en un moment de canvi (un cop més). Intentem no repetir-nos. Intentem transformar-nos. La creativitat és la nostra vareta màgica, ja ho sabem.


Informació

  • Dimecres 18 i divendres 20 de novembre, d'11 a 13 h
  • Streaming
  • Més informació: [email protected]
Veure la jornada (1a part) Veure la jornada (2a part)

Dimecres 18 de novembre, d'11 a 11.30 h

Les tendències del públic i el seu impacte en els festivals

Arancha Bailo
Arancha Bailo

Durant els darrers deu anys ha combinat la seva tasca com a assistent de direcció i directora de producció de Sónar+D amb els treballs de coordinació del Festival In-Edit. Actualment és directora d’Operacions i Internacional a In-Edit Producciones i directora executiva a All In, la nova divisió tecnològica de la empresa.

Francisco García
Francisco García

CEO de Pixel Research Lab. Ha treballat en la indústria del disseny per a empreses com ara RAPP Collins, Ogilvy, eDreams ODIGEO i una amplia gama de startups. Expert en disseny UX i UI, investigació centrada en l’usuari i testeig de producte.

Dimecres 18 de novembre, d'11.30 a 13 h

L’odissea de l’espai

Carlos Ríos
Carlos Ríos

Modera in extremis
Director de D'A Film Festival Barcelona i Noucinemart

MARÍA PALACIOS CRUZ
MARÍA PALACIOS CRUZ

La curadoria contra el cànon
Programa, escriu i ensenya sobre el cinema. És la coordinadora de l’àrea de Comissariat a Elías Querejeta Zine Eskola (Sant Sebastià) i programadora per als festivals Punto de Vista (Pamplona) i Courtisane (Gant). Viu i treballa a Londres, on programa el cine-club The Machine That Kills Bad People a l’ICA.

Claudia Rodríguez
Claudia Rodríguez

La distribuïdora extrasensorial
CEO de Preciosa Media, companyia dedicada a la distribució, aliances i finançament per a coproduccions. Coordinadora nacional de Colòmbia per a INPUT. Coordina els laboratoris documentals AFROLATAM a Miradas Doc. 

Joan Sala
Joan Sala

La plata en forma
El 2008 va entrar a formar part de Cameo com a editor de continguts. Un any més tard va passar a exercir les seves funciones d’editor a Filmin, portal que ha obtingut, entre d’altres, el Premi Ciutat de Barcelona, el Premi Sant Jordi i el Premi Time Out com a empresa més innovadora del país. Actualment exerceix de curador i coordinador editorial. L’any 2010 Filmin va crear Atlàntida Film Festival, del qual és programador. Anualment cobreix els principals festivals europeus, com ara Berlín, Canes, Locarno, Venècia i Sant Sebastià.

Ramiro Ledo
Ramiro Ledo

La doble pantalla
Dirigeix i programa DUPLEX Cinema. És cofundador de la cooperativa NUMAX i director de NUMAX Distribució. És també cofundador i president de Promio (xarxa de cinemes independents) i vicepresident de Próxima (associació de distribuïdores de cinema independent i en VO).

Divendres 20 de novembre, d'11 a 11.15 h

Xarxes de festivals

Àlex Navarro
Àlex Navarro

Al capdavant de l’oficina Europa Creativa Catalunya, que desenvolupa tasques d’informació, promoció i representació dels subprogrames MEDIA i Cultura, així com d’altres programes en què el sector cultural pot ser el receptor dels ajuts europeus. Des d’aquí és familiaritza amb altres programes de l’audiovisual com ara Eurimages i Ibermedia.

Divendres 20 de novembre, d'11.15 a 13 h

Festivals. Experimentar en Xarxa

Xavier García Puerto
Xavier García Puerto

Moderant en perspectiva paral·lela
És curador de cinema i vídeo. Dirigeix el Festival REC, certamen especialitzat a descobrir talent nou i és programador de Tallin Black Nights FF, especialitzat en cinema hispà. Cofundador d’El Sur Films(distribuïdora sòcia de Próxima, associació de distribuïdores de cinema independent i en VO).

Mercedes Martínez-Abarca
Mercedes Martínez-Abarca

Menys pot arribar a ser més
Programadora del Festival Internacional de Cinema de Rotterdam i membre del comitè de selecció de l’Hubert Bals Fund. Col·labora amb la iniciativa Acció Curts de Cinema Pendent i forma part del comitè de selecció de Primer Corte i Copia Final de Ventana Sur i Marché du Film de Cannes.

CÍNTIA GIL
CÍNTIA GIL

Deixa per a demà el que no puguis fer avui
Va estudiar a l’Escola Superior de Teatre i Cinema de Lisboa i és llicenciada en Filosofia per la Universitat de Porto, on també ha impartit seminaris sobre Estètica. Entre 2012 i 2019 va ser codirectora del Doclisboa i actualment és directora del Sheffield Doc/Fest. És membre d’Apordoc (Associació Portuguesa de Films Documentals) i ha comissariat nombrosos cicles de cinema contemporani i històric, així com retrospectives i exposicions.

Ángel Rueda
Ángel Rueda

Banyar-se dos cops al mateix riu
Precursor del cinema performatiu, investigador actiu en el camp de la recuperació i l’anàlisi del cinema amateur i no-professional i programador. Codirigeix (S8) Mostra Internacional de Cinema Periférico de la Corunya, és soci fundador de PROXECTA - Cooordinadora Galega de Festivais de Cinema i membre de PANTALLA - Federación Estatal de Coordinadoras de Festivales de Cine.

 Verena von Stackelberg
Verena von Stackelberg

La probabilidad del suceso posible
Fundadora i directora de Wolf Kino, un cinema berlinès que també distribueix pel·lícules i acull programes educatius especials per a nens i joves. A més, és membre del comitè de selecció de la Berlinale, on contribueix a seleccionar films per a la competició i la secció Encontres.

Amb el suport de
AC/E o ACE
Catalunya Film Festivals tot nou!
Amb la col·laboració de
In-Edit Festival
Dones Visuals
D A Film Festival
DocsBarcelona
MEDIA Catalunya
Xcèntric_blanc