Masterclasses

Seminari. El cinema sobre art

Presencial
Online

El seminari, impartit per Guillermo G. Peydró, tracta en profunditat les múltiples estratègies amb què els i les cineastes han anat enriquint la filmació de les arts al llarg d’un segle.

La simple filmació testimonial d’obres en museus i d’artistes als seus tallers aviat va donar pas a l’aplicació de recursos propis del cinema, i d’aquí van sorgir formes específiques i diferenciades de traduir l’art al llenguatge cinematogràfic.

Així, operacions com ara la divisió per escales de plans, els moviments de càmera amb funció narrativa, el fos encadenat, l’accelerament i alentiment o les diverses opcions de muntatge i il·luminació adquireixen significats diversos en funció de cada tendència estètica.

El seminari proposa set d’aquestes tendències i culmina en el cinema-assaig sobre art. Cadascuna d’elles s’analitzarà a partir de multitud de fragments d’experiments únics que van crear escola i van donar lloc a mutacions diverses i inesperades. L’estudi d’aquestes línies és instructiu per a tothom que avui es dediqui a la filmació de les arts, però també constitueix una anàlisi audiovisual de les arts aplicable a les facultats d’Història de l’Art. En resum, una invitació a pensar l’art des d’una nova perspectiva.


Guillermo G. Peydró

Guillermo G. Peydró és cineasta i doctor en Història de l’Art. Les seves pel·lícules, generalment assajos sobre art, s’han projectats en museus, universitats i centres d’investigació, així como en galeries, centres culturals i festivals d’arreu del món. Ha treballat com a programador dels festivals Punto de Vista i DocumentaMadrid i ha impartit cursos en universitats i escoles de cinema d’Espanya, Mèxic, Cuba i l’Equador. Des de 2016, juntament amb l’escultora Jeanne de Petriconi realitza projectes expositius de cinema expandit que creuen escultura i imatge en moviment. El seu llibre El cine sobre arte. De la dramatización de la pintura al cine-ensayo (Shangrila, 2019) és el resultat d’una dècada d’investigació sobre les possibilitats de la filmació de les arts visuals.


El seminari es complementa amb la projecció d’un cicle de films en el marc de l'Alternativa, organitzat pel Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía , amb la col·laboració del MACBA , i comissariat per Guillermo G. Peydró.


* Sempre i quan les circumstàncies ho permetin.

Informació

 • Dimecres 18 i dijous 19 de novembre de 2020, de 10 a 14 h
 • Escola de cinema de Barcelona (ECIB)
 • Preu presencial: 90 € (seminari i entrada cicle de films)
 • Preu online: 90 € (seminari)
 • Preu alumnes i exalumnes ECIB, socis de DOCMA, socis de la Unión de Cineastas, Amics del MACBA, Amics del CCCB: 80 €
 • Preu Amics del Museo Reina Sofía: 45 €
 • Informació i inscripció prèvia: info@ecib.es
  (+34) 932 462 615

 • No es requereixen coneixements previs
 • El seminari s’oferirà en castellà
 • Et pots inscriure per participar-hi de manera presencial* o bé online
Guillermo G. Peydró
Amb la col·laboració de
ECIB | Escuela de cine de Barcelona
MACBA
Mueso Reina Sofía