15 NOV. - 5 DES. 2021
PRESENCIAL & ONLINE

Satèl·lits. Manuel Muñoz Rivas

Paral·leles

Presencial

En aquesta edició de l’Alternativa hem convidat tres cineastes nacionals amb trajectòries destacades i amb òrbites que s’han anat creuant amb la nostra. Els hem proposat oferir un seminari o masterclass i programar films propis o bé de creadors que connectin amb els seus universos.

Partint de la seva doble condició professional, el director i muntador Manuel Muñoz Rivas ha programat tres pel·lícules per contraposar la projecció del film des de la direcció —com si fos un llenç en blanc infinit— amb el treball meticulós que el muntatge fa amb materials limitats. Des d'aquesta perspectiva presentarà el seu llargmetratge El mar nos mira de lejos (2017), l’exploració d’un territori que amaga una civilització oblidada, un viatge que penetra en un món de ritmes secrets. L'acompanyaran Close-Up (Abbas Kiarostami, 1990), un semidocumental que s'endinsa en la psicologia d'un acusat de robatori —i que per Muñoz Rivas és un miracle del cinema persa—, i Belovy (Viktor Kossakovsky, 1992), que va marcar profundament el nostre convidat, a qui va enamorar del documental i del tractament que fa de la realitat.

Manuel Muñoz Rivas (Sevilla, 1978) es va diplomar a l'Escola Internacional de Cinema i Televisió de San Antonio de los Baños (Cuba). El seu primer llargmetratge, El mar nos mira de lejos, es va estrenar el 2017 a la secció Forum de la Berlinale, i va recollir diversos premis a certàmens com ara l’Alternativa (Premi de la Crítica), Cinespaña, el Festival Internacional de Cine de Las Palmas de Gran Canaria i el Festival de Cine Europeo de Sevilla. Alterna projectes propis amb la seva feina de muntador i guionista, i ha participat en pel·lícules com Eles transportan a morte (Samuel Delgado i Helena Girón, 2021), Mbah Jhiwo (Álvaro Gurrea, 2021), Blanco en blanco (Théo Court, 2019), Lonely Rivers (Mauro Herce, 2019), Dead Slow Ahead (Mauro Herce, 2015) i Slimane (José Alayón, 2013).

Manuel Muñoz Rivas també impartirà la masterclass Transformar i transformar-se. Filmar des del desig, muntar des de l'escolta atenta.

Durant el festival, Manuel Muñoz Rivas ens va concedir una entrevista.

Amb la col·laboració de
AMMAC
AMAE