15 NOV. - 5 DES. 2021
PRESENCIAL & ONLINE

Taller. De l'expansió del cinema domèstic

Tallers i debats

Presencial

Amb la col·laboració d'Xcèntric, aquest taller d’Adriana Vila Guevara transita una forma de voyeurisme que observa uns fantasmes, sense nom però amb passat, per apropar-se a una forma d’exorcisme entre creació i preservació. Una despulla, una conversió extrasensorial dels romanents d’altres vides, una cerimònia d’apropiacionisme entre la contemplació, la reinvenció i la intervenció cinematogràfica.

Filmat per cineastes aficionats en èpoques i racons del món en general desconeguts, el material d’arxiu casolà s’ubica entre els romanents d’un cinema orfe i sense destí. Gairebé sempre sense tutors que vulguin conservar-lo, sense hereus que li trobin un sentit, descartat, oblidat o rebutjat. Però no només hi podem trobar secrets d’interès històric i antropològic lligats al descobriment del valor d’una memòria col·lectiva construïda des de la intimitat, sinó també un poderós cabal de material cinematogràfic inspirador i útil per a una nova creació. 

A partir d’una introducció reflexiva i discutida sobre aquests aspectes, el taller obre un espai principalment pràctic per al qüestionament del valor i les possibilitats d’ús artístic del cinema domèstic trobat (found footage) en super-8 i 16 mm. Ens centrarem en la trobada amb una sèrie de bobines en aquests formats per endinsar-nos en un procés d’anàlisi i catalogació (conceptual i formal) que ens portarà a compondre una peça de cinema expandit amb múltiples projectors que, tot i conservar el material original, allibera diferents fórmules d’intervenció col·lectiva.


Participants

Taller dirigit a estudiants, artistes de diverses disciplines i tota persona interessada en els processos creatius cinematogràfics. No és necessari tenir una formació específica ni experiència prèvia. Tots els materials estan inclosos.

Informació

  • Dissabte 20 de novembre, d'11 a 14 h i de 15.30 a 19.30 h; diumenge 21 de novembre, d'11 a 14 h i de 15 a 17 h
  • Arxiu Xcèntric, CCCB
  • Preu del taller: 40 €
  • Participants: 12 com a màxim
  • Edat: a partir de 18 anys

PLACES EXHAURIDES

Adriana Vila Guevara
Performance Sala Raval, diumenge 21 de novembre, de 18 a 19 h

Performance

El resultat del taller serà una performance/multiprojecció col·lectiva en super-8 i 16 mm realitzada pels seus participants.

Amb la col·laboració de
Boogaloo
Zumzeig
Red de Cine Doméstico
Xcèntric_blanc
Cabinet Ginard