SINERGIES DE LA HISTÒRIA. GRUP UKAMAU

Sinergies de la Història. Grup Ukamau

Presentem una selecció de llargmetratges produïts per la
Fundación Grupo Ukamau, creada durant els anys 60 pel gran director bolivià Jorge Sanjinés. Des d'aleshores, Ukamau ha produït i realitzat films que intenten reflectir la realitat social i cultural boliviana. Són obres que han seguit els esdeveniments històrics de Bolívia des que el curtmetratge Revolución aparegué el 1963.

Jorge Sanjinés assumeix un cinema compromès que no deixa de buscar un llenguatge propi en el marc d'una estètica que té a veure amb la cultura andina i el propòsit del qual és el d'interpretar, des del més profund de la cosmovisió col·lectiva, l'ànima de la societat boliviana.

El 1996, el film Ukamau va guanyar el premi Grans Directors al Festival de Cannes. El 1992, la UNESCO seleccionà Yawar Mallku amb motiu de la celebració del centenari del cinema, com una de les 100 millors pel·lícules produïdes d'entre 10 milions de cintes realitzades fins aquell any arreu del món. La Nación Clandestina va triomfar al Festival Internacional de Sant Sebastià i va obtenir la Concha de Oro el 1989.

Jorge Sanjinés (La Paz, 1937) estudià filosofia i lletres a la Universitat de La Paz i cinematografia a la Universitat de Xile. Realitzà el seu primer llargmetratge, Ukamau, amb el suport de l'Institut de Cinema de Bolívia del qual havia estat nomenat director el 1965. És un dels fundadors del Grupo Ukamau, que porta més de 40 anys produint i realitzant pel·lícules amb un propòsit deliberat: el de participar i contribuir a la lluita dels sectors empobrits de la societat boliviana i, paral·lelament, cridar l'atenció d'aquesta societat sobre els valors culturals de les majories indígenes.

Amb la col·laboració de Casa Amèrica Catalunya i ICONES (cooperación cultural para la transformación social).

 

El coraje del pueblo Jorge Sanjinés (Itàlia)

La nación clandestina Jorge Sanjinés (Bolívia)

Ukamau Jorge Sanjinés (Bolívia)

Yawwar mallku Jorge Sanjinés (Bolívia)

 
top ^