PETER BROOK, UN CREADOR ICONOCLASTA

Peter Brook, un creador iconoclasta

Peter Brook és considerat un dels més valuosos i originals teòrics del teatre del segle XX. El cinema fou el seu primer projecte professional, però, després de dirigir una versió teatral de Doctor Faustus quan estudiava a la Universitat d'Oxford, quedà definitivament seduït per l'escena.

Les seves produccions són notables per la seva naturalesa iconoclasta i és, a banda d'un visionari, el director teatral britànic més respectat. A través de la seva carrera, a banda del teatre, s'ha distingit en nombrosos gèneres i expressions artístiques com l'òpera, el cinema i la literatura.

Els seus majors èxits són les escenificacions d'obres de Shakespeare, l'experiència amb el "Teatre de la Crueltat" que culmina amb l'obra Marat/Sade (1964) i la posada en escena d'El Mahabharata (1985). Totes aquestes obres van ser portades posteriorment al cinema pel propi Brook amb molt d'èxit.

La seva filmografia inclou, entre d'altres, Lord of the Flies -trista i pessimista fabulació cinematogràfica que adapta la novel·la de William Golding-, Meetings with Remarkable Men -que adapta l'obra homònima del filòsof i místic armeni George Ivanovich Gurdjieff, que incidí substancialment en Brook- i l'adaptació de l'obra de Marguerite Duras, Moderato Cantabile.

Peter Stephen Paul Brook (Londres, 1925) estudià a la Westminsters School, la Gresham's School i es formà en Belles Arts a Oxford. Debutà com a director el 1945 al Birmingham Rep, després de ser descobert per Barry Jackson i quan comptava només 20 anys. Entre el 1947 i el 1950 va dirigir la Royal Opera House. Durant els anys 50 va treballar en moltes produccions a Europa i els Estats Units i el 1962 tornà a Stratford-upon-Avon per unir-se a la Royal Shakespeare Company (RSC), que s'havia establert feia poc. Al llarg dels anys 60 dirigeix una gran quantitat de produccions pel RSC i el 1970 entra a formar part del Centre Internacional per a la Investigació Teatral de París, on actualment treballa com a director.

Amb la col·laboració de l'Institut Francès i British Council.

 

Brook par Brook Simon Brook (França)

Lord of the Flies Peter Brook (Regne Unit)

Marat/Sade Peter Brook (Regne Unit)

Meetings with Remarkable Men Peter Brook (Regne Unit)

Moderato Cantabile Peter Brook (França / Itàlia)

Tell Me Lies Peter Brook (Regne Unit / EUA)

The Mahabharata Peter Brook (Regne Unit / França/ Bèlgica/ Àustria)

The Tragedy of Hamlet Peter Brook (Regne Unit / França/ Japó)

 
top ^