Fitxa Film

Seccions Paral·leles - Grupo Ukamau

Ukamau (Aixi és!)
Jorge Sanjinés
Bolívia, 1966
DVD (35mm). 75min. Blanc i negre


Divendres 23
16:30h
Audiorio CCCB

Producció: Nicanor Jordán Castedo
Fotografia: Hugo Roncal & Genaro Sanjinés
Muntatge: Jorge Sanjinés
Guió: Jorge Sanjinés & Óscar Soria
Música: Alberto Villalpando
Repartiment: Elsa Antequera, Néstor Cárdena, Benedicta Huanca, Benedicta Mendoza, Néstor Peredo, Vicente Verneros Salinas

Sinopsis: Una al·legoria sobre la reivindicació del poder i la sobirania indígenes. El drama, desfermat arran de la violació i mort de l'esposa del camperol aimara Andrés Mayta a mans del mestís Ramos, culmina després d'un any de pacient i mesurada espera, el dia de la desitjada venjança. Tot i això, no es tracta d'un acte visceral, sinó d'un dol a mort en el qual l'indi desafia l'assassí en una lluita cos a cos. Mayta, que representa el seu poble i la seva raça subjugades, el destí històric dels quals sempre va estar en mans dels colonitzadors i els seus descendents, inverteix els papers i es converteix en el protagonista que imposa les regles del joc, desafiant el mestís a construir el seu propi futur si sobreviu al duel.

Bio: Jorge Sanjinés (La Paz, 1937) va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat de La Paz i cinematografia a la Universitat de Xile. Va realitzar el seu primer llargmetratge, Ukamau, amb el suport de l' Instituto de Cine de Bolívia del qual havia estat nomenat director el 1965. És un dels fundadors del Grupo Ukamau, que porta més de 40 anys produint i realitzant films amb un propòsit deliberat: participar i contribuir a la lluita dels sectors empobrits de la societat boliviana i, alhora, cridar l'atenció d'aquesta mateixa societat sobre els valors culturals de les majories indígenes.

 
top ^