ESTRENO: A LA SOLEDAD de José María Nunes

A la Soledad

L'autor de Noche de vino tinto, Mañana, Ikonokaut i Amigogima, entre d'altres, és una il·lustre figura de l'Escola de Barcelona, considerada l'època més rellevant i creativa del cinema català. Els nombrosos homenatges i premis que José María Nunes rep de la crítica espanyola i francesa així ho confirmen.

Amb A la soledad, Nunes ha aconseguit deixar un altre testimoni d'una poètica que sobrevola i creua idees que s'impliquen amb el més espiritual de la naturalesa humana. Partint de pensaments profunds i intensos, el "cineasta intrèpid" teixeix una pel·lícula emocional i arriscada que experimenta amb el llenguatge cinematogràfic en tots els sentits i tots els camps, especialment en el guió, la direcció i el muntatge.

José María Nunes (Alfaro, Portugal, 1939) es traslladà a la seva ciutat adoptiva, Barcelona, l'any 1947. La seva experiència en el món del cinema abraça gairebé tots els camps: ha fet doblatge per a diverses pel·lícules, ha estat guionista, productor, actor i, especialment, director (també de teatre). Però el seu caràcter polièdric no s'acaba aquí, ja que ha exercit de traductor i escriptor tant d'assaigs com de poesia. De les seves pel·lícules, destaquen Mañana... (1957; Premi Sant Jordi de Ràdio Nacional d'Espanya, Barcelona), Noche de vino tinto (1966), Biotaxia (1967), Sexperiencias (1968), Iconockaut (1975), Autopista A-2-7 (1977), En secreto, amor (1983), Gritos... a ritmo fuerte (1983). La seva rellevància es constata amb les programacions i publicacions que li ha dedicat la Filmoteca de Catalunya, com ara Nunes, un cineasta intrèpid.

 

A la soledad José María Nunes (Espanya)

 
top ^