PRESENCIAL
10-19 NOV. 2023
ONLINE
15-28 GEN. 2024

La (des)confiança en les imatges

Activitats professionals

© Ana Belén Jarrin (Rizomas/Pájaros Rojos)

Imaginació i evidència visual en temps d’intel·ligència artificial

La irrupció de les imatges generades per intel·ligència artificial ha intensificat el vell debat entorn de la confiança i la desconfiança en les imatges. Per exemple, moltes veus de l’àmbit del periodisme i el documentalisme han alertat sobre els perills, en termes de desinformació i manipulació social, de les imatges d’estètica “fotogràfica” produïdes amb IA. En el món de l’art, les nocions d’autoria i de creativitat individual podrien estar en risc a causa de l’IA, per no parlar de la qüestió legal dels drets d’autor. Els exemples dels suposats perills de l’IA són incomptables. Sembla que l’engany visual sigui per tot arreu, com a mínim potencialment. Com ens relacionem amb i a través de les imatges en aquesta “nova” ecologia visual?

Partint de l’augment significatiu d’imatges generades per IA, en aquesta xerrada debatrem sobre la (des)confiança en les imatges en el nostre temps. A través de la projecció d’imatges, discutirem com hi interaccionem en el dia a dia, encara que siguin d’índole molt diversa: des d’imatges científiques de galàxies llunyanes fins a imatges religioses o artístiques, passant per imatges mèdiques o per les imatges dels nostres familiars i amics.

Volem posar en relleu, d’una banda, que el debat entorn de la (des)confiança en la imatge i de l’evidència visual no és nou, sinó que constitueix un element essencial de la nostra experiència visual. D’una altra, mostrarem com, malgrat l’actual retòrica sobre la desconfiança visual, les imatges, amb tots els seus matisos i paradoxes, són fonamentals en la nostra experiència quotidiana. Vivim amb i a través de les imatges i, en bona part, és mitjançant aquestes que coneixem i transformem el món, ens relacionem amb els altres i imaginem el futur que ens espera.

  • Divendres 10 de novembre, de 16.30 a 18.30 h
  • Auditori CCCB
  • Preu: 5 €
  • Entrada gratuïta amb acreditació o invitació
  • Traducció simultània anglès-català
Inscriu-t’hi

Ponents

W. J. T. Mitchell
W. J. T. Mitchell

W. J. T. Mitchell és autor de molts llibres premiats sobre imatges i teoria dels mitjans, com Iconology, Picture Theory, What Do Pictures Want? i Image Science. És professor de Literatura, Història de l’Art i Cinema a la Universitat de Chicago, i editor de Critical Inquiry, publicació sobre teoria i crítica a les humanitats. Les seves publicacions més recents exploren la simulació mitjançant IA d’alteracions mentals como les al·lucinacions, i el seu pròxim llibre, Seeing through Madness, aplica els mètodes dels estudis visuals a formes de bogeria tant individual com col·lectiva.

Roger Canals
Roger Canals

Roger Canals és professor d’Antropologia Visual a la Universitat de Barcelona. És autor de nombrosos articles, així com de diversos llibres, entre els qual destaquem La imatge que mai no acaba. Un viatge per l’antropologia visual, des del cinema etnogràfic fins a la intel·ligència artifical (Gedisa, 2023). Com a cineasta, ha realitzat nombroses pel·lícules i curtmetratges reconeguts internacionalment. El 2016 va obtenir la beca de cinema etnogràfic de la Fundació Wenner-Gren de Nova York. El 2020 fou guardonat per la Comissió Europea amb una ERC-Consolidator Grant pel projecte Visual Trust: Reliability, Accountability and Forgery in Scientific, Religious and Social Images. El 2022 va rebre el Premi ICREA-Acadèmia de la Generalitat de Catalunya a la seva trajectòria investigadora.

Amb la col·laboració de
Visual Trust
ERC + EU
Universitat de Barcelona