16-29 NOV. 2020
Presencial + Online
Paral·leles

El cinema sobre art. Un segle d’experimentació

Cinema-assaig

A partir dels anys cinquanta, el camp del cinema sobre art i el del cinema-assaig comencen a encreuar-se per donar origen a pel·lícules úniques, en què la mirada personal conflueix amb els recursos del llenguatge cinematogràfic per explorar les arts. És llavors que algunes línies obertes per la filmació de les arts dècades enrere ?la dramatització de la pintura, l’anàlisi crítica o el tableau vivant? es van transfigurant a la llum d’autors i autores com ara André Delvaux, Claudio Pazienza o Agnès Varda.

Aquest programa selecciona moments decisius de la trobada entre el cinema-assaig i les arts, distribuïts en quatre apartats: l’assaig crític, l’assaig poètic, el retrat assagístic i una darrera sessió dedicada a la revisió del retrat pintat i filmat, des de la reveladora mirada feminista d’Agnès Varda, que obliga a repensar tot l’anterior.


Cicle organitzat pel Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía i comissariat per Guillermo G. Peydró.

Les sessions tindran lloc al MACBA.

El cicle acompanya el seminari El cinema sobre art, impartit per Guillermo G. Peydró, i la presentació del seu llibre El cine sobre arte. De la dramatización de la pintura al cine-ensayo (Shangrila, 2019).

En relació amb aquest cicle, la Filmoteca de Catalunya va presentar el 6 d'octubre de 2020 la sessió El cinema sobre art després d’Auschwitz. La filmació personal, poètica i política, amb Guillermo G. Peydró, en el marc del programa Per Amor a les Arts.

Organitzat per
Mueso Reina Sofía
Amb la col·laboració de
MACBA