16-22 novembre 2015

L'Alternativa Professionals

6ª Jornada de l'Alternativa Professionals

L'Alternativa Professionals

Producció, distribució i exhibició de cinema independent

No sabem si la unió fa la força o a la força es fa la unió, perquè el cinema i les manifestacions audiovisuals són, en general, un treball d'aliances, d'associacions i cooperacions. Cal trobar noves formes de fer, de dir i d'entendre. Cal sorprendre i atrapar un espectador que té massa finestres per triar. A més a més, les finestres tenen massa obres per projectar, i les obres tenen un públic massa dispers com per poder concentrar-se. El cineasta de vegades també se sent sol. El cinema és un treball en equip i els recursos poden ser limitats. És imprescindible arribar a l'espectador i cal comptar-hi per aconseguir un teixit social que reclami i s'interessi pel nostre cinema.

Amb aquesta jornada, proposem conèixer algunes formes de producció i distribució col·laboratives, conèixer els casos que funcionen i com es poden dur a terme.

Producció i distribució

Moderador: Àlex Navarro, coordinador de l'oficina Europa Creativa Desk - MEDIA Catalunya del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

  1. Daniel Saltzwedel és un dels productors de Ma.ja.de. Filmproduktion, amb seu a Leipzig i Berlín. També representa Deckert Distribution a festivals i mercats. Anteriorment treballava com a assessor de finançament per a Medienboard Berlin-Brandenburg, amb l'especialització en documentals creatius. Entre altres tasques acadèmiques, ensenya desenvolupament de guió i finançament de cinema a la Universitat de Cinema Konrad Wolf de Babelsberg.
  2. Xavier Artigas és director de cinema i fundador de la productora Metromuster. Ha codirigit Ciutat morta i ha dirigit No-res, entre d'altres. Metromuster és una cooperativa de producció audiovisual independent que experimenta amb l'art, la comunicació i la política des del 2010. Els seus objectius són aconseguir recursos per a projectes de naturalesa no comercial i contribuir al canvi social a partir de l'apoderament de tot tipus de comunitats i col·lectius en lluita.
  3. David Epiney va dirigir diverses pel·lícules d'animació abans de crear el 2008, amb Eugenia Mumenthaler, Alina Film, una productora especialitzada en pel·lícules d'art i assaig i coproduccions internacionals. El seu primer llargmetratge, Abrir puertas y ventanas, de Milagros Mumenthaler, va ser un gran èxit i va guanyar el Lleopard d'Or, el Pardo a la millor actriu i el Premi Fipresci a Locarno 2011 i l'Astor d'Or al Festival de Cine de Mar del Plata. Recentment, Une jeunesse allemande, de Jean-Gabriel Périot, va obrir la secció Panorama de la Berlinale 2015. David va ser seleccionat per representar a Suïssa al programa Producers on the Move 2012 durant el festival de cinema de Cannes.
Àlex NavarroÀlex Navarro
Daniel SaltzwedelDaniel Saltzwedel
Xavier ArtigasXavier Artigas
David EpineyDavid Epiney

Pla de mercat únic digital

  1. Eduardo Escudero és director de Negocis d'A Contracorriente Films, de la qual és soci fundador, i membre de la junta d'Europa Distribution, una associació que agrupa més de 140 empreses distribuïdores europees. Va ocupar el càrrec de director comercial al Grupo Filmax i a DeAPlaneta, on a més va ser responsable de Vendes. També va ser soci i director general de Notro Films, que amb Manga Films es va integrar a Vértice 360º, empresa en la qual va ser subdirector de l'àrea de Cinema.
Eduardo EscuderoEduardo Escudero

Distribució i exhibició

Moderador: Jaume Ripoll, director de Filmin i director de l'Atlàntida Film Festival

  1. Ena Rahelić treballa des del 2010 com a directora de desenvolupament empresarial al Sarajevo Film Festival i cap de vendes i compres de l'Obala Art Centar, organitzador del festival. També és cap del projecte Operation Kino per a la formació i desenvolupament del públic, a més de potenciar la distribució de films en sales i on-demand. Entre 2010 i 2014 va treballar com a productora de ràdio a la ràdio i televisió de Bòsnia i Hercegovina. Està molt involucrada en la indústria cinematogràfica local i regional, especialment en els camps de l'exhibició, la distribució i les vendes, i treballa com a distribuïdora als territoris de l'antiga Iugoslàvia.
  2. Nico Marzano és el programador de cinema de l'Institute of Contemporary Arts de Londres (ICA), on ha programat pel·lícules independents i socialment rellevants. Acaba d'organitzar el cicle Catalan Avant-Garde, que pretén exportar al mercat britànic les propostes més innovadores de la nova cinematografia catalana, donar notorietat als seus autors i apropar-los al públic. Algunes de les seves activitats recents són el cicle de cinema sobre el director italià Elio Petri, UK First, i una retrospectiva completa de Dekalog de Krzysztof Kieślowski.
  3. Ramiro Ledo Cordeiro és realitzador i muntador independent (CCCV, O proceso de Artaud, VidaExtra). Cofundador i director fins al 2007 del Cineclube de Compostela, col·laborador de diferents mitjans, entre ells Radio Galega, Xornal de Galicia, Blogs&docs i Asociación Lumière. Des del 2014 és soci fundador de Numax, Societat Cooperativa Gallega, on és responsable de la coordinació general, de la Sala Numax i de Numax Distribució. Numax és una cooperativa producte de l'economia social.
Jaume RipollJaume Ripoll
Ena RahelićEna Rahelić
Nico MarzanoNico Marzano
Ramiro Ledo CordeiroRamiro Ledo Cordeiro

La Unió de Cineastes

  1. Mar Coll és guionista i directora de cinema. La seva òpera prima, Tres dies amb la família, va aconseguir tres guardons al Festival de Màlaga, així com el Goya al millor director novell i el Gaudí a la millor direcció. Mar forma part del comitè de coordinació de la Unión de Cineastas, associació concebuda com una unió transversal necessària i contrària a tota l'afiliació que domina avui dia el cinema espanyol, ja que agrupa professionals de tots els àmbits. El seu objectiu és reivindicar el cinema com a element cultural fonamental de la societat del segle XXI i, amb això, donar-li la importància que es mereix per a la formació de la ciutadania, en tots els seus aspectes.
Mar CollMar Coll

Informació

  1. Data: divendres 20 de novembre
  2. Horari: de 9.30 a 14 h
  3. Lloc: Teatre CCCB (Montalegre, 5 - 08001 Barcelona)
  4. Contacte: Patricia Sánchez ([email protected])
  5. Dirigida a professionals del sector
  6. Entrada gratuïta
  7. Termini d'inscripció: 16 de novembre
  8. Aforament limitat
  9. Idiomes: catalán, català, castellà i anglès (traducció simultània)

Inscripció prèvia

Podeu veure el vídeo de la jornada professional de 2014 en aquest enllaç.

 

Programa

  1. 9.15 h Inscripcions
  2. 9.30 h Presentació institucional
  3. 9.45 h Producció i distribució
  4. 11 h Pla del mercat únic digital
  5. 11.15 h Pausa cafè
  6. 11.45 h Distribució i exhibició
  7. 13.15 h La Unió de Cineastes
  8. 13.30 h Networking-vermut Lodeiros