11-17 NOV. 2019
10es Jornades

El vídeo participatiu com a eina de creació artística

Informació

  • Divendres, 15 de novembre,
    de 17 a 20 h
  • Hall, CCCB
  • En castellà amb traducció a la llengua de signes
  • Entrada lliure

17 h Presentació del programa Art for Change de "la Caixa"

17.15-18.30 h Taula rodona: Processos de creació de vídeo participatiu

Modera: Diego Salazar, director de projectes de Connectats, una entitat cooperativa que promou el desenvolupament de programes culturals i educatius interdisciplinaris i activa la col·laboració entre educadors, mediadors, gestors culturals i comunitats locals, amb l’objectiu d’abordar reptes socials i provocar canvis mitjançant l’acció.

Informació

  • Divendres, 15 de novembre,
    de 17 a 20 h
  • Hall, CCCB
  • En castellà amb traducció a la llengua de signes
  • Entrada lliure
Jacqueline Gómez
Jacqueline Gómez

Jacqueline Gómez (Medellín, Colòmbia) és cofundadora i directora de projectes d’El Movimiento, una entitat que promociona el llenguatge de signes i l’accés al cinema. Ha desenvolupat programes de formació en apreciació i realització cinematogràfica, narrativa i continguts audiovisuals per a persones sordes i cegues i ha assessorat el Ministeri de Cultura de Colòmbia per al desenvolupament del programa Colombia de Película. Mi cine accesible. També va estar a càrrec del projecte Inclucine, que ofereix lliçons sobre conceptes bàsics del cinema en llenguatge de signes, amb doblatge i audiodescripció.

Jacqueline Gómez presenta, a més, una selecció de curts de creació col·lectiva en el marc de la secció Hall Cinema Participatiu.

Marcela Londoño
Marcela Londoño

Marcela Londoño (Medellín, Colòmbia) és especialista en projectes culturals amb impacte social. El 2009 va crear Mi Comuna amb l’objectiu de fer visible el territori, generar identitat i reconeixement des de les històries de les persones que l’habiten i incentivar processos de memòria col·lectiva i transformació social. Ha posat en marxa activitats formatives en comunicació comunitària, així com creacions periodístiques i audiovisuals. A més, a través de Mi Comuna organitza el Festival de Cine Comunitario En-Cuadra, que integra metodologies perquè els espectadors siguin els protagonistes.

Pilar Arcila
Pilar Arcila

Pilar Arcila (Marsella, Francia) és realitzadora, muntadora, fotògrafa i programadora de cinema. Des de 2002 dirigeix tallers de pràctica artística (fotografia i cinema) per a adults i infants. Per l’Alternativa hi han passat diverses obres seves, en anys i seccions diferents. Des de 2015 realitza creacions col·lectives en un hospital psiquiàtric de Marsella. Actualment treballa en el seu segon llargmetratge documental, amb famílies gitanes d’un suburbi de Marsella.

Pilar Arcila presenta, a més, una selecció de curts de creació col·lectiva en el marc de la secció Hall Cinema Participatiu.

Tessa Boeykens
Tessa Boeykens

Tessa Boeykens (Brussel·les, Bèlgica) va explorar, a través del treball de camp etnogràfic i el vídeo participatiu, la producció i mobilització de narratives històriques a la Guatemala “postconflicte”. Per fer-ho, es va centrar en la relació entre la narrativa i l’acció política en les comunitats indígenes. Mentre feia el seu doctorat va desenvolupar una metodologia participativa que va resultar una etnografia performativa d’un procés de cinema comunitari. El 2018 va fundar el Participatory Video Festival.

18.30-19 h Presentació: Eines per al desenvolupament artístic

Adrián Silvestre
Adrián Silvestre

Adrián Silvestre (Barcelona) va estudiar Comunicació Audiovisual, Direcció de Cinema i Història de l’Art Contemporani a Madrid, Roma i L’Havana. Les seves pel·lícules exploren els límits entre la realitat i la ficció. Precedides per processos d’investigació pràctica amb comunitats específiques, posen en escena a actrius naturals juntament amb intèrprets professionals. Actualment porta a terme el projecte Nuestras imágenes, taller de cinema per a dones trans de Barcelona. L’acompanyaran algunes de les participants del projecte Nuestras Imágenes.

19-19.30 h Presentació de l’obra Carn, cendra i somni, de Liant la Troca

Liant la Troca
Liant la Troca

Liant la Troca es un grup de dansa integrada que sorgeix a partir dels tallers de Jordi Cortés i la fundadora de la companyia, Patricia Carmona. Componen el grup persones amb capacitats artístiques, motrius, sensorials i intel·lectuals diverses. D’aquesta manera, l’espectador s’apropa a nocions como les de capacitat, integració, accessibilitat i inclusió, i alhora es deslliura de conceptes com ara discapacitat, rebuig, inaccessibilitat, segregació i exclusió.

19.30-20 h Presentació: #Fiverlab, Cuerpo a cuerpo 2.0

Fiverlab
Fiverlab

El taller de creació coreogràfic-audiovisual col·laboratiu #Fiverlab Cuerpo a Cuerpo 2.0 va tenir lloc el setembre de 2019, durant la VII edició del Festival FIVER de Madrid i amb la col·laboració del Festival ÍDEM/Casa Encendida i la Bienal de las Artes del Cuerpo, Imagen y Movimiento. Amb Jordi Cortés (àrea coreogràfica) i Esteban Crucci (àrea audiovisual).

Amb la col·laboració de
Art for Change la caixa
AC/E