20 GEN. - 2 FEB. 2025
ONLINE

Entranyes

Cos en transformació

Entranyes

Entrayes és una sessió audiovisual proposada per H. Lukas, Ju Salgueiro, Mar Fabbri Tosi i Tau Luna Acosta. Un desplegament de la mostra Entranyes, realitzada al Centre LGTBI de Barcelona el 2023, creat específicament per a l’Alternativa. En la cerca per exposar algunes de les lluites de cossos i territoris, més enllà de les fronteres i de les categories imposades per un projecte polític moderncolonial universalitzador, la proposta es dedica al primer eix expositiu de la mostra, la disputa directa amb les estructures opressores de les ficcions de les sobiranies nacionals amb els seus pilars: raça, gènere, propietat i família. La sessió proposa una conversa sobre què significa pertànyer, amb relació al cos i al territori, situant-nos al Regne d’Espanya, i les possibles estratègies de resistència i d’afectació des d’aquest context. Després de la projecció audiovisual hi haurà una xerrada amb les comissàries i amb algunes artistes de l’exposició.

Tau Luna Acosta, Ju Salgueiro, H. Lukas i Mar Fabbri Tosi som artistes, investigadores, comissàries/curadores, escriptores i militants amb base a Barcelona. El 2020 ens vam re-conèixer en el marc del Programa d’Estudis Independients (PEI) del MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona, unides per les nostres lluites i projectes entre els moviments antiracistes i per l’alliberament sexual i de gènere. En aquella ocasió, vam comissariar l’exposició col·lectiva De disturbis, dols i festes, coordinada el 2020 per Lucía Egaña Rojas. Des de llavors hem treballat plegades en diverses ocasions, com en la curaduria de les xerrades Fer memòria, continuar existint. Imaginar velleses migrants i dissidents (darrera activitat del cicle Memòria del Centre LGTBI, Barcelona, 2022) i Permeabilitat, dissidències i marges. Límits i possibilitats dels museus i la cultura més enllà de les institucions culturals (amb ocasió del programa de L’Orgullosa de 2022) i de l’exposició col·lectiva Entranyes (Centre LGTBI de Barcelona, 2022-2023).

  • Diumenge 17 de novembre, 18.30 h
  • Hall CCCB
  • Projeccions i taula rodona
  • Entrada gratuïta

Ju Salgueiro
Ju Salgueiro

Ju Salgueiro és artista, investigadore i curadore però també tatuadore, cuinere i militant. Migrant del sud global i gènere dissident. És sòcie treballadore de La Raposa del Poble-sec, cooperativa de treball transfeminista i antiespecista a Barcelona. Entre 2019 i 2021 va fer el PEI i va cursar el màster en Estudis Culturals i Arts Visuals (perspectives feministes i cuir/queer). Els seus darrers projectes han estat Despersonalitzar la col·lecció (Espacio Souvenir), De disturbis, dols i festes (MACBA), Stone Butch (Centro de Arte Contemporáneo de Quito) i Dotze vulves (Kinki Kioski, Hèlsinki).

Tau Luna Acosta
Tau Luna Acosta

Tau Luna Acosta és artista visual, curadore i docent. Migrant cuir de la diàspora colombiana, agrodescendent i fille de docents. Investiga sobre la migració humana vinculada a la violència colonial i sobre l’escolta i la memòria compartida amb éssers migrants mésquehumans a través de tecnologies ancestrals, científiques i intuïtives. Llicenciade en Història de l’Art i Curaduria, té màsters en Art Sonor i en Estudis Culturals, amb enfocament queer i feminista. Ha estat becàrie del MACBA, la WHW Akademija i La Escocesa-Matadero Madrid, i part del gremi de mediació al Centre d’Art Santa Mònica. El seu treball s’ha exposat a l’Amèrica Llatina i a Europa.

H. Lukas
H. Lukas

H. Lukas és investigador, curador, artista, gestor i editor, llicenciat en Imatge i So per la Universidade Federal de São Carlos. Va formar part del Lab Raza Cósmica (CIPEI) i del PEI. Durant sis anys va ser soci gestor a Ateliê Aberto, un espai autogestionat d’arts creat el 1997 als afores de São Paulo (Brasil). Ha treballat com a gestor de projectes, consultor i curador a l’Instituto Pedra i dins de l’esfera institucional, pública i privada, y en espais com Sesc, Bienal de São Paulo, Pivô, Funarte, Caixa Cultural, CPFL Cultura, Centro Cultural Banco do Brasil, Instituto Hilda Hilst, Maluco Beleza, Performatus, Centre LGTBI de Barcelona i MACBA.

Mar Fabbri Tosi
Mar Fabbri Tosi

Mar Fabbri Tosi és investigadore, militant transfeminista i escriptore. Ve de la investigació en humanitats i ha implementat d’una manera interdisciplinària la seva formació en filosofia política, amb programes com el PEI, el MUECA i el màster d’Investigació Psicosocial de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha co-comissariat l’exposició De disturbis, dols i festes i ha participat en el llibre Amor y revolución (Kollontai), editat per Dora García. Ha col·laborat en l’obra tomar 70 mg de tiempo, de Txe Roimeser (Bòlit, Centre d’Art Contemporani de Girona) i recentment ha exposat el seu projecte col·lectiu artivista glitchkuirvoid a Ullal, Festival de Fotografia Incisiva (Can Batlló, Barcelona, 2024).

Entranyes

Presenten Mar Fabbri T. i Ju Salgueiro, amb la presència de Valeria Linera i Bruna Kury.