18 NOV. - 4 DES. 2022
PRESENCIAL + ONLINE

Satèl·lits. Albert Serra

Paral·leles

A l’última edició de l’Alternativa vam enlairar els primers Satèŀlits, unes trobades amb cineastes nacionals de trajectòries destacades i amb òrbites que s’han anat creuant amb l’Alternativa, els quals van oferir una masterclass i van seleccionar films significatius relacionats amb el seu univers.

Enguany donem continuïtat als nostres Satèŀlits convidant Albert Serra (Banyoles, 1975), que amb una masterclass i una carta blanca ens acosta la seva metodologia de treball caòtica, com defineix ell mateix. Doctor en teoria de la literatura i literatura comparada per la Universitat de Barcelona, Serra s’ha erigit com a enfant terrible de la cinematografia catalana amb una filmografia molt reconeguda en festivals, centres artístics i filmoteques. Per acompanyar la seva masterclass, el cineasta ha programat el seu curtmetratge Cubalibre (2014) en diàleg amb el film d’Ulrich Seidl Mit Verlust ist zu rechnen (1992).

Des del seu primer llargmetratge, Serra ha obtingut una gran acollida a Canes —amb Honor de cavalleria (2006), La mort de Louis XIV (2016, premi Jean Vigo), Liberté (2019, premi especial del jurat d'Un Certain Regard) i Pacifiction (2022)— i en altres festivals, com al de Locarno amb Història de la meva mort (2013, premi a la millor pel·lícula), entre d’altres. La seva trajectòria inclou nombroses retrospectives en diverses filmoteques arreu del món i participacions en museus i esdeveniments com ara la documenta, la Biennal de Venècia, el CCCB, el Centre Pompidou i el MoMA. Ha estat guardonat amb el premi LUMA (LUMA Foundation, Les Rencontres d'Arles 2011).

Satèŀlits és una secció que visibilitza i permet conèixer millor l’obra de cineastes amb filmografies i maneres de treballar que forgen un altre cinema espanyol, alhora que possibilita l’intercanvi directe i creatiu entre públic i professionals.