El cinema expandit abasta un ampli espectre de possibilitats, experiències desconegudes d’universos diversos. N’hi ha tres que aquest any es manifestaran a l’Alternativa obrint-nos les portes a les profunditats dels seus imaginaris. El recorregut comença per un diàleg entre els camps visuals de Miguel Puertas i el so hipnòtic i envoltant de Zónula, uns artistes ja coneguts en el panorama del cinema expandit. L’estació següent ens porta a un imaginari d’organismes vius a través dels microscopis d’Arquea Colectivo. I el darrer cap de setmana de l’Alternativa, a l’espai de Zumzeig veurem una proposta autobiogràfica narrada en directe pel seu autor, Ricardo del Conde.
L’Alternativa, Zumzeig i LOOP ens hem unit en una curadoria compartida a través de la qual hem eixamplat mires, ens hem enriquit i hem pogut teixir en conjunt una part d’aquesta cartografia visual.
Miguel Puertas i Zónula Hall CCCB, diumenge 20 de novembre, 19 h (40 min)
Autors: Miguel Ángel Puertas i Robert Martínez
Format: performance amb film de 16 mm, color, so en directe, sense diàlegs
Una suma de camps visuals i sonors abstractes crea una experiència estètica basada en la materialitat del cel·luloide i en les oscil·lacions de les ones en diversos medis. Les difraccions de la llum solar en l’aigua i la síntesi del color-llum s’uneixen a un so hipnòtic i envoltant per portar aquesta peça abstracta de paisatges poètics i intrigants a una forma particular de percebre el cinema.
S’alteren els mecanismes de projecció i es recrea la imatge a través de lents, filtres, bucles i reserves, i s’elabora una banda sonora generada per una combinació de dispositius electroacústics i de fabricació pròpia. Tant el músic com el cineasta creen un diàleg estètic diferent en cada actuació.
Sessió oberta i gratuïta
Amb la col·laboració de
Arquea Colectivo Hall CCCB, dilluns 21 de novembre, 19 h (45 min)
Autores: Marzia Matarese i Patricia Usero
Format: fongs, bacteris i altres microorganismes, càmeres de microscopi d’autoconstrucció, sintetitzador modular, enregistraments de camp i ginys sonors autoconstruïts
Arquea Colectivo s’estableix en les interseccions entre la creació sonora, l’art visual i la biologia. El formen Marzia Matarese en la part visual i Patricia Usero en la part sonora, en col·laboració/complicitat amb fongs, bacteris i altres microorganismes que participen en el procés de creació.
Cada performance presenta un relat audiovisual únic i irrepetible, ja que es construeix a partir de l’exploració de paisatges microscòpics vius, subjectes a les transformacions i a l’esdevenir dels organismes que els habiten, així com a la descomposició de la matèria orgànica. Un sintetitzador modular, instrument principal pel qual es filtren i muten els enregistraments de camp, acompanya les escenes para elaborar paisatges hipnòtics, drone, textures orgàniques i potents subs.
Sessió oberta i gratuïta
Hacia la niebla Zumzeig, dissabte 3 de desembre, 19 h (30 min)
Direcció: Ricardo del Conde
Fotografia: Ricardo del Conde i David Aguilar Iñigo
So: Pello Gutiérrez
Música: Mursego i Txezne
Instal·lació super-8: Iñaki Sagastume
Producció Zazpi T’erdi: Iñaki Sagastume
Producció Kalakalab: Ricardo del Conde
Companyies productores: Kalakalab i Zazpi T’erdi
Espai de creació: Azala
Mescla de so: Xanti Salvador
Format: instal·lació super-8
Hacia la niebla és un projecte de cinema expandit que sorgeix a partir de la meva experiència de contagi, aïllament i posada en llibertat amb la covid-19 al Quebec (Canadà).
El film com a matèria, com a possibilitat i com a metàfora. La relació amb l’espai, amb la memòria i amb l’enyorança. Ser un pacient zero em serveix per generar un fil narratiu que manté el suspens mentre els jocs amb les distàncies, la memòria i els espais habiten l’escenari.
El material en cel·luloide es munta, es talla i s’enganxa en escena. Quinze metres de film recorren una instal·lació en loop creada expressament per a la peça.
Hacia la niebla és també un curt que competeix a les seccions oficiales de l’Alternativa d’enguany.
COMPRA ENTRADES PER A AQUESTA SESSIÓ