18 NOV. - 4 DES. 2022
PRESENCIAL + ONLINE

Jurats

Guardons i festes


Premi Llargmetratge Internacional

L'Alternativa Oficials
Iván Guarnizo
Iván Guarnizo

Iván Guarnizo és director i muntador. La seva òpera prima, Del otro lado, ha obtingut un gran reconeixement internacional, i, amb 14 premis, és una de les pel·lícules de no-ficció colombianes més guardonades. Com a muntador ha treballat en pel·lícules multipremiades, com ara No todo es vigilia i Paciente. La revista Variety el va incloure en una llista de 10 directors als qual seguir, publicada durant el Festival de Cinema de Canes de 2021.

Margot Mecca
Margot Mecca

Margot Mecca és una programadora, productora i investigadora italiana establerta a Barcelona. Des de 2011 treballa al Festival dei Popoli, el festival de cinema documental més antic d’Europa, on forma part del comitè de selecció i és la curadora de Doc at Work Future Campus, la secció dedicada a noves veus en el camp del cinema documental. També forma part del comitè de selecció del Festival MajorDocs de Mallorca. Des de 2019 és investigadora postdoctoral a la UPF.

Paco Poch
Paco Poch

Paco Poch és doctor en Comunicació Audiovisual per la UPF. Productor i distribuïdor audiovisual, ha treballat en producció de cinema i televisió (Mallerich Films) i en distribució de versió original (Paco Poch Cinema). És director del màster de Producció i Distribució Cinematogràfica (EPAC). També exerceix com a consultor i assessor en producció cinematogràfica. Recentment ha coproduït Sis nits d’agost i ha distribuït a Espanya La promesa de Hasan.

Premi Curtmetratge Internacional

L'Alternativa Oficials
Anna Giralt Gris
Anna Giralt Gris

Anna Giralt Gris és cineasta, productora, creadora de nous mitjans i investigadora. Cofundadora d’Estocástica, productora especialitzada en cinema i tecnologia, i de Gusano Films. El seu primer llargmetratge, Robin Bank, ha estat seleccionat a CPH:DOX, Ambulante i HOF, entre d’altres. Premi del públic al DocsBarcelona i millor documental al FIC-CAT. Treballa com a consultora de nous mitjans i és professora de narrativa digital a la Universitat Pompeu Fabra. També desenvolupa projectes interactius i de nous mitjans, com ara Chronicle of a Vanished City, estrenada al SXSW VR Cinema. El 2018 va ser seleccionada a l’IDFA DocLab Academy i el 2019 al Talent Campus de la Berlinale. Participà com a ponent a l’activitat L’escriptura visual a l’Alternativa 2020.

Angelica Tognetti
Angelica Tognetti

Angelica Tognetti és curadora, investigadora i docent, formada en Estudis Literaris (UB) i en el Programa d’Estudis Independents del MACBA. Forma part de pli-é collective i actualment s’encarrega de la gestió de la Sala d’Art Jove de la Generalitat de Catalunya. A més, és mediadora de les exposicions temporals del MACBA i codirigeix el projecte internacional de residències artístiques Fora de Camp. Ha col·laborat amb institucions com ara La Escocesa, Fabra i Coats i Can Serrat, a més de diverses galeries d’art i publicacions. Actualment desenvolupa el projecte Curadurías tentaculares. Entramados y colaboraciones para una cura colectiva.

Antoni Pinent
Antoni Pinent

Antoni Pinent és artista visual, curador independent d’art contemporani, curador fílmic i cineasta. Els seus treballs s’han projectat a festivals, cinemateques i museus com ara el SFMOMA (2012). Part de la seva obra està disponible en 35 mm, 16 mm i digital a Light Cone (París), Canyon Cinema (San Francisco), CFMDC (Toronto) i HAMACA (Barcelona). Ha estat premiat a la Bienal Museum of Contemporary Cinema Foundation (MoCC Foundation, 2008). Va oferir una masterclass sobre el seu projecte iSBiC a l’Alternativa 2020.

Premi Film Nacional

L'Alternativa Oficials
Ana Aitana Fernández
Ana Aitana Fernández

Ana Aitana Fernández és professora de documental en el grau de Comunicació Audiovisual a la UIC i en el màster d’Estudis de Cinema i Cultures visuals a l’ESCAC. És membre del grup CINEMA de la UPF. Ha estat editora de la web especialitzada Transit i ha publicat en múltiples revistes acadèmiques, a més de col·laborar en llibres col·lectius de Galaxia Gutenberg i Routledge. Ha combinat la seva activitat investigadora i docent amb la pràctica cinematogràfica en projectes com el documental Pasaia Bitartean (Irati Gorostidi, 2016).

Marla Jacarilla
Marla Jacarilla

Marla Jacarilla és artista visual, escriptora i crítica cinematogràfica. Fou coeditora de la revista Contrapicado i vicepresidenta de l’ACCEC entre 2018 i 2020. Ha col·laborat en publicacions com ara Cortosfera, Miradas de Cine, Culturaca, Caimán Cuadernos de Cine, Sala 1, Sofilm, A*Desk i El Rayo Verde. Apuntes cinematográficos, entre d’altres. El 2012 va publicar Mecánica de la desidia, la seva primera novel·la.

Toni Junyent Rosa
Toni Junyent Rosa

Toni Junyent Rosa escriu sobre cinema a mitjans com Cinemanía, El Salto i Transit. Des de 2011 forma part de l’equip del diari del Festival de Sitges. És coautor del guió d’Amor tóxico (Norberto Ramos del Val, 2015) i recentment ha publicat el poemari La Quimera del Tahini y otros poemas. Organitza recitals a gelateries, ha fet alguns fanzins i actua en pel·lícules underground.

Premi DOCMA de Llargmetratge Internacional

L'Alternativa Oficials
Mariona Guiu
Mariona Guiu

Mariona Guiu és una cineasta barcelonina amb un llarg recorregut imaginant, cercant, escrivint i editant històries i contingut de no-ficció per a la petita i per a la gran pantalla. Avui divideix el seu temps com a directora independent i com a consultora creativa per a la Universitat de Melbourne. Va estrenar el seu primer llargmetratge, Singled [Out], el 2017, i ara treballa en L’hora de les tortugues, que s’estrenarà a principis de 2024.

Macià Florit Campins
Macià Florit Campins

Macià Florit Campins és un realitzador audiovisual nascut a Menorca i establert a Barcelona com a soci, juntament amb el director Xavier Puig, de la productora Elsabeth Produccions, amb la qual dirigeixen i produeixen documentals, campanyes de divulgació cultural, videoclips i nous formats per a televisió. Després de dirigir quatre curts documentals, el 2021 va estrenar Pedra pàtria, el seu primer llargmetratge com a director.

Ruth Somalo
Ruth Somalo

Ruth Somalo és una programadora sènior de DOC NYC i ADFF, comissària de cinema, investigadora i cineasta espanyola resident a Nova York. Els seus llargmetratges i curtmetratges s’han exhibit a sales comercials i en nombrosos festivals. És assessora de guió, mentora i docent als laboratoris d’estiu del Centre d’Arts Documentals UnionDocs (Brooklyn) i presidenta de la junta directiva del Flaherty Film Seminar.

Premi Don Quixot de Llargmetratge Internacional

L'Alternativa Oficials
Tiziana Spadaro
Tiziana Spadaro

Tiziana Spadaro es va graduar en Història del Cinema Italià a la Universitat de Bolonya. Organitzadora d’esdeveniments i operadora cultural, ha concebut i dirigit nombrosos projectes en l’àmbit cinematogràfic que exploren qüestions com ara les malalties socials, la poesia, l’animació, el cinema experimental, la machinima i l’alimentació. És directora del Festival Internacional de Cinema i Poesia Versi di Luce i actualment és vicepresidenta de la Federació Italiana de Societats Cinematogràfiques.

Martha Otte
Martha Otte

Martha Otte va emigrar de Califòrnia a Noruega el 1974. El 1998 va començar a treballar al Festival Internacional de Cinema de Tromsø i el 2004 va passar a ser-ne la directora. D’ençà que es retirà d’aquest càrrec el març de 2020, ha continuat activa en diverses funcions, entre d’altres com a consultora principal de cinema a nivell regional a The Cultural Backpack, el programa de Noruega per apropar l’art i la cultura a tots els alumnes. Otte ha format part dels jurats dels festivals de Cartagena, Berlín, Cottbus, Karlovy Vary i Locarno, entre d’altres.

Francisco Javier Fernández
Francisco Javier Fernández

Francisco Javier Fernández és graduat en Humanitats i Estudis Socials per la Universitat de Castella-La Manxa i té un màster en Estudis de Cinema i Audiovisual Contemporanis per la Universitat Pompeu Fabra. És membre del Cineclub Cinema del Diable (Martorell) i col·laborador del blog Una tumba para el ojo i del canal de YouTube Uncut Entrevistas.

Amb la col·laboració de
ACCEC
DOCMA
FICC, IFFS
Federació Catalana de Cineclubs