15 NOV. - 5 DES. 2021
PRESENCIAL & ONLINE

Cinema ínti(m)

12es Jornades

Presencial
Online
Presentació del Cens d'artistes de Catalunya

A càrrec de Manuel Guerrero Brullet, responsable del Cens d’artistes de Catalunya en el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i Margarida Troguet, vicepresidenta del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA).

Amb aquest acte es vol donar a conèixer el cens i impulsar la inscripció dels creadors culturals residents a Catalunya.

El Cens d’artistes de Catalunya es va posar en marxa el desembre de 2020, en compliment d’un mandat llargament reivindicat per les associacions de professionals dels diferents àmbits creatius (arts visuals i plàstiques, disseny, il·lustració, música, arts escèniques, literatura, audiovisuals i cinema, i videojocs).

Es tracta d’una eina que ha de servir per cartografiar la creació artística del país i facilitar el desenvolupament posterior de l’Estatut de l’Artista, amb un treball exhaustiu de diagnosi i d’avaluació a partir del qual es puguin definir estratègies, directrius i accions concretes per millorar les condicions professionals d’artistes i professionals de la cultura, així com les polítiques públiques adreçades al sector.


L’autoria en primera persona

Bregar amb egos, combatre l’estrès, debatre seqüències, discutir amb persones, lluitar per allò en què creus, tractar amb amics, i contenir, acceptar, abraçar els èxits i acompanyar l’art: la pel·lícula.

Si aquestes són les friccions i les alegries principals que es desencadenen en l’equip humà d’una obra cinematogràfica, ¿què passa si, a més, estem narrant una història personal de l’autor o l’autora?

Aquesta activitat acompanya la masterclass Comunicació en la cocreació, de Fernanda Rossi.

Informació

  • Divendres 19 de novembre, de 12 a 14 h
  • Auditori, CCCB
  • Preu sense acreditació: 5 €
  • Entrada gratuïta per a acreditats
  • Traducció simultània castellà-anglès
Veure activitat

Moderadora

Belén Sánchez
Belén Sánchez

Belén Sànchez és cofundadora i productora d’Un capricho de producciones. Compta amb una sòlida formació en l’àmbit de la producció i les ciències socials, la qual inclou estudis de Cinema i Psicologia a l’Argentina, la llicenciatura en Filosofia per la Universitat de Barcelona i el màster Mega Plus de la Media Business School, així com molts altres cursos i tallers sobre coproducció internacional, desenvolupament i finançament de projectes. La Belén ha treballat per a productores d’animació, com ara Cromosoma, i de ficció, com ara Rebelión Terrestre Film. Ha participat en la producció de nombrosos documentals i pel·lícules de ficció amb un caràcter més arriscat i autoral, com Con el viento (Meritxell Colell, 2018) o La inocencia (Lucía Alemany, 2019).

Ponents

Jorge Caballero
Jorge Caballero

Jorge Caballero és cofundador de la productora GusanoFilms (Barcelona-Bogotà). Ha dirigit i produït pel·lícules i projectes immersius i interactius que s’han premiat i exhibit en festivals d’arreu del món, com ara IDFA, SXSW, Cinéma du Réel, Visions du Réel, Biarritz, Cartagena i Màlaga, entre d'altres. Ha guanyat dues vegades el Premi Nacional de Documental a Colòmbia i ha estat becari del Sundance Institute. La revista Variety el va escollir com un dels 10 productors en alça el 2020, i ha estat seleccionat dins del programa Emerging Producers del Festival de Ji.hlava.

Actualment codirigeix Artificio, un projecte sobre la trobada entre les arts i la intel·ligència artificial.

Pel·lícules de GusanoFilms en aquesta edició de l’Alternativa: Del otro lado, d’Iván Guarnizo; El síndrome de los quietos, d’Elías León Siminiani, i Dora Sena, dirigit por ell mateix.

Iván Guarnizo
Iván Guarnizo

Iván Guarnizo (Colòmbia) va cursar estudis cinematogràfics a Cuba (EICTV), Nova York (New York Film Academy) i Barcelona (CECC), i ha desenvolupat la seva carrera com a director de fotografia i, sobretot, com a muntador de curtmetratges i llargmetratges. En el seu currículum com a muntador trobem títols com ara Paciente, de Jorge Caballero, i No todo es vigilia, d’Hermes Paralluelo. El documental Del otro lado és el seu primer treball com a director.

Florencia Aliberti
Florencia Aliberti

Florencia Aliberti treballa principalment en els camps del documental i del cinema experimental, com a realitzadora i editora. La seva obra es mou entre les sales de cinema i els espais expositius, resultat d’una voluntat d’experimentar amb imatges, formats i diversos mitjans, des del fotoquímic i analògic fins al vídeo digital.

El seu interès per les tècniques del collage i el found footage, així com la seva voluntat d’experimentar amb el cel·luloide i amb el material fílmic, l’han portat a realitzar diversos curtmetratges de caràcter experimental, amb què explora tant les possibilitats pictòriques del suport fílmic com la construcció de noves narratives pròpies de l’era digital. Entre els seus darrers treballs destaca el projecte (Auto)exposiciones, que aborda noves pràctiques d’exposició de la intimitat a internet, a través de una reflexió entorn de la identitat i la sexualitat a les xarxes socials. Amb aquest treball va guanyar el Premi al Millor Curtmetratge al Festival de Cinema Zubroffka 2016, a més d’una menció honorífica a DocsMexico 2016 i a la BIM (Biennal d’Imatge en Moviment) de Buenos Aires.

Actualment està editant els documentals La cocina de los hombres (Sílvia Subirós) i Trini (Marta Romero, Premio Kinolux i Premio Music Library & SFX de Cinema Pendent 2020).

Marta Romero Coll
Marta Romero Coll

Marta Romero Coll és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona. Juntament amb Borja Segarra ha dirigit la sèrie web Barbitúrica Burlesque (2014), premiada al Festival de Cinema de Saragossa i al Festival Internacional de Cinema de València. El seu film sobre dansa 9241 (2017) ha estat seleccionat a festivals de diversos països. Actualment compagina els seus projectes Facunda, estrenat al 52è Festival de Cinema Documental d’Alcances, i Trini (Premi Kinolux i Premi Music Library & SFX de Cinema Pendent 2020).

Amb la col·laboració de
CoNCA Gen Dep Cultura