12-18 novembre 2018

L'Alternativa Hall

Hall Convida

Filmmakers Unite (FU)

Filmmakers Unite (FU)

Sessió 1 (13 films, 78') 13/11, 21.30 h

Filmmakers Unite (FU)

Els realitzadors Jay Rosenblatt i Ellen Bruno són rels responsables d’un projecte fílmic col·lectiu que documenta pensaments i sensacions diversos entorn de l’actual situació política dels Estats Units. Filmmakers Unite (FU) recull una sèrie de curtmetratges de cineastes documentals, narratius i experimentals; respostes molt personals de les diferents veus de la comunitat del cinema independent. Aquesta selecció d’obres d’entre un i nou minuts transcendeix races, ètnies, classes, gèneres, sexualitats i religions, i això la fa més punyent i efectiva que les respostes individuals i aïllades. Més de 50 directors van respondre a la convocatòria, i el resultat és un provocatiu programa de 13 curtmetratges.

Amb la col·laboració de:

We Need to Disagree

We Need to Disagree

El desacord és una constant: sobre com conformar la nostra societat, sobre la relació entre llibertat i seguretat, sobre els graus d’individualitat i solidaritat... La polarització substitueix el debat, i la presa de partit substitueix la implicació. Cinquanta anys després de les lluites de 1968 per les llibertats personals i d’expressió, hem posat els nostres patrons i valors socials en mans dels populistes i els filtres bombolla dels mitjans socials. Però necessitem el desacord, la discussió: escoltar, aturar-nos, reconsiderar i després parlar, i alhora resistir l’atac als progressius triomfs. Aquesta proposta a tres bandes (el Regne Unit, Àustria i Espanya) mostra les turbulències que viuen aquests tres països europeus.

Sessió 2 (7 films, 62') 14/11, 20.45 h

We Need to Disagree 1
VIS Vienna Shorts: Of Islands and Scapegoats

VIS Vienna Shorts

Als anys setanta, Àustria presumia de tenir el sobrenom d’”illa dels benaurats”; al segle XXI, el somni de convertir-se en illa s’ha tornat de cop una exigència política. Els partits de dretes ho aposten tot al nacionalisme, i han sortit elegits dues vegades a nivell federal. Si a començaments del mil·lenni encara es veien amb mals ulls la retòrica xenòfoba i l’aixecament de murs, avui dia estan al full de ruta de molts polítics europeus. Aquesta proposta es una advertència contra les estratègies polítiques que fan servir bocs expiatoris, amb deixos de populisme i paranoia.

Amb la col·laboració de:

Sessió 4 (6 films, 67') 15/11, 21.30 h

We Need to Disagree 2
Glasgow Short Film Festival: The Will of the People

Glasgow Short Film Festival

El referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la Unió Europea es va basar en un tòxic debat que es presentava en termes de qui “pertany” aquí. Els polítics oportunistes ràpidament van dictaminar que el resultat reflectia la voluntat del poble. Però, en realitat, la identitat nacional és un concepte delicat i voluble, que es fonamenta en la tolerància i el compromís entre grups diversos. Què significa per a les persones de raça negra, ja excloses de la narrativa de la nacionalitat, que el referèndum recolzi la seva posició de marginalitat? La resposta la troben en un incendi de terribles proporcions un any després del Brexit.

Amb la col·laboració de:

Sessió 5 (7 films, 66') 16/11, 20.30 h

We Need to Disagree 3
L'Alternativa Film Festival: The Personal and the Political

De nou, ens trobem en una cruïlla. Un punt de trobada perpetu de la contemplació, les idees, el conflicte i les decisions. Les set pel·lícules d’aquest programa exploren aspectes de la societat contemporània defensant la idea que la memòria, la identitat, el gènere, la feina, la família i la sexualitat continuen sent el nucli de la nostra lluita pel progrés i la igualtat. Avenç, regressió, rememoració, oblit, expressió i contenció. I el nucli palpitant et pertany a tu, a mi, a nosaltres.

YouTube-logia (Sala d'Art Jove)

Sessió 3 (60') 15/11, 20.30h

YouTube-logia (Sala d'Art Jove)

YouTube-logia

YouTube-logia és un visionat col·lectiu de vídeos de YouTube a mig camí entre una conferència, un monòleg d'humor i una projecció audiovisual. Cadascun dels convidats mostrarà una selecció de vídeos mentre comenta la imatge en moviment a les xarxes socials. YouTube-logia, amb un to desenfadat i proper, tractarà d'apropar-se a una crítica de la imatge que no obstant ens permeti analitzar el material com a mers consumidors. Amb Juan David Galindo, Marla Jacarilla, Pablo Santa Olalla i Alba Rihe.