12-18 novembre 2018

L'Alternativa Activitats

Seminaris Escoles de cinema

El muntatge, l’ofici i el seu accés

Dimarts 13 de novembre, de 10 a 12 h
Auditori CCCB
ESCAC, Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya

Ponents:
Joan Marimón, director, escriptor i muntador
Luis de la Madrid, muntador
Diana Toucedo, directora i muntadora
Gerard Vila, muntador

A la sala de muntatge és on una pel·lícula troba la seva estructura, la seva forma, el seu temps i les emocions que la sostenen. El muntador treballa des d’aquestes matèries sensibles, com un artesà o escultor, per transformar-les i fer la pel·lícula neixi completa, amb el mínim possible de traces i fissures. Però quin és realment l’ofici del muntador? Què succeeix en una sala de muntatge? I com podem repensar aquest ofici avui dia?

En aquesta sessió enforcarem des de diversos angles la tasca del muntatge per d’acostar-nos a aquell espai de creació cinematogràfica, aportant llum i punts de vista a aquest territori tan ampli i importantíssim dins de l’audiovisual contemporani.

Informació

Amb la col·laboració de

Propietat intel·lectual vs. apropiacionisme cultural

Dimecres 14 de novembre, de 10 a 12 h
Auditori CCCB
La Bonne, Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison

Ponents:
María Cañas, vídeo guerrillera i artivista
Maria Teixidor, advocada i mediadora

Modera:
Lola Mayo, escriptora, guionista, productora i documentalista

El Laboratorio Feminista de Creación Documental de La Bonne, en la seva primera edició, obre al públic part del seu programa i organitza una taula rodona per debatre i reflexionar sobre la propietat intel·lectual en l’era digital, la vigència del sistema tradicional dels drets d’autor i l’apropiacionisme cultural en la creació artística.

El Lab s’articula com un espai d’aprenentatge amb l’objectiu de realitzar creacions documentals innovadores liderades per dones, acompanyades de les millors professionals de l’entorn audiovisual.

Informació

Amb la col·laboració de

Augmentant realitats
Adiós, Antonio López

Dijous 15 de novembre, de 10 a 12 h
Auditori CCCB
Màster en Teoria i Práctica del Documental Creatiu de l’UAB (Universitat Autònoma de Barcelona)

Ponents:
María Escobedo, productora, realitzadora i curadora audiovisual
Taller Estampa, estudi de grafisme, il·lustració, animació i programació

Modera:
Josep Maria Català, catedràtic de Comunicació Audiovisual de l’UAB

Les formes del documental s’han desenvolupat tant que es dona una gran confusió sobre l’abast del treball documental contemporani. En aquesta sessió ens proposem discutir com internet, la realitat augmentada i la intel·ligència artificial modifiquen la nostra concepció de l’anomenat cinema del real i, per tant, com el fet de reflexionar sobre aquests dispositius, que són tecnologies de la imaginació, ens pot ajudar a trobar noves formes expressives.

Ho farem a través de l’exposició de tres projectes innovadors que han experimentat amb aquests altres formats per explicar noves (i antigues) realitats:

  1. MonumentAR: documental en realitat augmentada que utilitza el telèfon mòbil com a dispositiu per revelar la part oculta, invisible a simple vista, d’alguns monuments de Barcelona.
  2. El mal alumno. Pedagogía crítica para inteligencias artificiales: proyecto experimental sobre visión artificial y generación de imágenes.
  3. </code±nowness>: evento anual que responde al potencial actual de las tecnologías de vídeo livestream y online como motor de producción cultural.

Informació

Amb la col·laboració de