13-19 novembre 2017

L'Alternativa 2017

Palmarès

Premi al millor llargmetratge de l’Alternativa Oficials

El jurat de llargmetratges de la 24a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Eugenio Canevari, Carlota Moseguí i Joan Sala, reunit el 17 de novembre de 2017, acorda per unanimitat concedir el Gran Premi del Festival a A Fábrica de Nada de Pedro Pinho, per la seva capacitat d’explorar, des de múltiples registres i sense donar lloc a idealismes buits o condescendents, les possibles formes que tenim de sobreposar-nos als devastadors efectes causats pel capitalisme desbocat que actualment regeix Europa.

El jurat també ha decidit concedir una menció especial a Taste of Cement, de Ziad Kalthoum, per la seva rellevant i personalíssima aproximació poètica a un dels temes més influents i abordats de l’actualitat des d’un tractament formal portentós.

Premi al millor curtmetratge de l’Alternativa Oficials

El jurat de curtmetratges de la 24a edición de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Núria Aidelman, Ana Pfaff i Marcel Pié Barba, reunit el 17 de novembre de 2017, vol destacar la diversitat i riquesa de les obres presentades a la selecció de curtmetratges i acorda per unanimitat concedir el Premi al millor curtmetratge a La Bonne Éducation de Gu Yu, per la capacitat de la cineasta d’acompanyar la Peipei, de retratar de manera despullada l’aïllament i el desencaix de la protagonista en un entorn excloent i anihilador. Una pel·lícula punyent i delicada.

Premi de la Crítica al millor llargmetratge de l’Alternativa Oficials

El jurat del Premi de la Crítica al millor llargmetratge de la secció oficial de la 24a edición de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Carlos Balbuena, Víctor Blanes i Marina Laboreo, reunit el 17 de novembre de 2017, ha acordat per unanimitat concedir el Premi de la Crítica a El mar nos mira de lejos, de Manuel Muñoz Rivas, per la radiografia fascinant d’un territori a través de l’evocació visual del temps i el retrat respectuós dels personatges que l’habiten.

El jurat també ha decidit concedir una menció especial a El mar la mar, de Joshua Bonnetta i J.P. Sniadecki, pel risc formal i narratiu que assumeix a l’hora d’aproximar-se a la delicada realitat de les fronteres.

Premi Don Quixot al millor llargmetratge de l’Alternativa Oficials

El jurat del Premi Don Quixot al millor llargmetratge de la secció oficial de la 24a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Juan Manuel García Ferrer, Emilia Mazik i Nanjundiaha Shashidhara, reunit el 17 de novembre de 2017, ha acordat per unanimitat concedir el Premi Don Quixot a Taste of Cement, de Ziad Kalthoum. El film combina un punt de vista personal amb un context global per convertir-se en una obra d’art amb un missatge polític. Aquests contrastos són descrits amb gran bellesa a través de metàfores de construcció i destrucció.

Premi GAC al millor guió de l'Alternativa Panorama

El jurat del Premi GAC al millor guió de la secció Panorama de la 24a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Blanca Escoda Agustí, Daniel Naranjo Sotomayor i Núria Parera Ciuró, reunit el 17 de novembre de 2017, ha acordat per unanimitat concedir el premi al millor guió de llargmetratge a Rapa das Bestas de Jaione Camborda Coll, per la seva capacitat de tractar un tema molt concret sense por dels primers plans, de ficar-se dins de la història, i extrapolar-lo a la resta de la societat en parlar de com es converteix la brutalitat en espectacle i de l’ànsia de poder de l’ésser humà.

El jurat també vol fer una menció especial a Areka d'Atxur Animazio Taldea, que gràcies a la tècnica escollida amplia el concepte de la història per afegir una nova capa temàtica donant peu a la interpretació de la memòria històrica col·lectiva.

Premi Fílmic Crater-Lab de l'Alternativa Panorama/Hall

El jurat del Premi Fílmic Crater-Lab de les secciones Panorama i Hall de la 24a edición de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Diana Toucedo i Albert Triviño Massó, reunit el 17 de novembre de 2017, ha acordat per unanimitat concedir el Premi Fílmic Crater-Lab a Rapa das Bestas de Jaione Camborda Coll, una obra que a partir del registre documental construeix un relat atàvic i ancestral desenvolupat a través del ritme i de l’emoció d’unes imatges plenes de força humana i animal. Un relat carregat de vida intensificat per l’ús narratiu i expressiu del mitjà analògic.

Premi Residència de l'Alternativa Panorama

El jurat del Premi Residència de l’Alternativa Panorama de la 24a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Sesi Bergeret, Pere Ginard i Tess Renaudo, reunit el 17 de novembre de 2017, acorda per unanimitat concedir el Premi Residència a El mundanal ruido de David Muñoz.

Premi del Públic al millor curtmetratge de l’Alternativa Oficials

El Premi del Públic de la 24a edició de l’Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, és per al film J'aime les filles de Diane Obomsawin.

Premi Antaviana - Mentoring Projects de l’Alternativa Professionals

L’Alternativa Professionals i Antaviana Films atorguen el Premi Antaviana de Mentoring Projects al projecte de pel·lícula La casa del artista de Ione Atenea, per trencar una bombolla en el temps i presentar tot un univers dins d’una casa, un microcosmos on l’espectador irromprà en les vides passades de Rosita i Antonio per preguntar-se què en queda, de nosaltres, quan ja no hi som.

Premi #AccióCurt al millor curtmetratge de CIMA CAT CURTS

El jurat del Premi #AccióCurt al millor curtmetratge de CIMA CAT CURTS, format per la cineasta i representant de Cima Catalunya Neus Ballús, el distribuïdor Pablo Menéndez de Marvin & Wayne i Marta Morales d'Eclaire Digital, ha acordat per unanimitat concedir el Premi #AccióCurt al projecte Vera de Laura Rubirola.

El jurat també ha decidit concedir una menció especial al projecte Les últimes mares, de Carme Puche.