Cinema romanès abans i desprès de 1989

Cine rumano

D’un temps ençà, la premsa parla amb insistència d'una nova generació de cineastes romanesos, malgrat que ells defugen les etiquetes. Aquests nous directors de cinema no formen part de cap moviment; tot i així, podem identificar en les seves obres tot un seguit de característiques comunes.

En destaca, per exemple, el seu realisme quasi documental i el seu estil narratiu directe. Romania va patir fins al desembre de 1989 el sever règim comunista de Nicolae Ceaucescu. Els cineastes que van realitzar films durant aquest període es van veure obligats a incloure en les seves pel·lícules valors educatius al servei del règim, a recórrer a florides metàfores per no molestar l’autoritat o a rodar èpiques produccions escapistes.

Directors como ara Mungiu i Puiu van decidir fer-se cineastes per reaccionar contra aquesta mena de produccions. Els seus films, tot i ser força mordaços, no són crítiques explícites i directes al règim anterior. Més aviat, com en el cas de 4 meses, 3 semanas, 2 días, intenten comprendre el que ha passat. Els darrers trenta anys d’història del país són examinats en les seves pel·lícules de forma realista, amb ocasionals tocs d’humor negre.

Per a conèixer més a fons aquest jove Cinema Romanès, l'Alternativa ofereix una taula rodona en la qual professionals i creadors romanesos ens parlaran dels orígens, els referents culturals i el desenvolupament d'aquesta cinematografia amb identitat pròpia.

Films

California Dreamin' (nesfârşit) (California Dreamin' (inacabat))
Cristian Nemescu (Romania)

Cea mai fericită fată din lume (La noia més feliç del món)
Radu Jude (Romania)

Hârtia va fi albastră (El paper serà blau)
Radu Muntean (Romania)

Moartea domnului Lăzărescu (La mort del senyor Lăzărescu)
Cristi Puiu (Romania)

Pas în doi (Pas a dos)
Dan Piţa (Romania)

Reconstituirea (Reconstrucció)
Lucian Pintilie (Romania)

Secvenţe (Seqüències)
Alexandru Tatos (Romania)