20 GEN. - 2 FEB. 2025
ONLINE

Cinema per a tothom

Activitats PRO

© Artefacto
Presencial

L’accessibilitat com a procés creatiu

T’has plantejat mai com fer que les teves pel·lícules siguin més accessibles des del primer moment, des que les estàs imaginant? En aquesta xerrada explorarem com incorporar l’accessibilitat des del procés creatiu per pensar en un cinema que sigui inclusiu per a totes les persones. Des de l’escriptura del guió, passant pel muntatge final i fins a les estratègies de distribució. Discutirem com implementar eines com els subtítols accessibles, l’audiodescripció i una narrativa visual clara per crear històries que puguin gaudir públics diversos.

Tractar l’accessibilitat des de la concepció d’una pel·lícula amplia el seu abast i, a més, enriqueix l’obra. Al llarg d’aquesta activitat, que pretén ser força participativa, compartirem recursos i tècniques per tal que puguis integrar l’accessibilitat sense comprometre la teva visió artística. Uneix-te a aquesta conversa i sigues part d’un cinema més inclusiu, que consideri les diverses maneres en què les persones experimenten i gaudeixen de les històries a la pantalla.

  • Dimarts 19 de novembre, de 16 a 18 h
  • Sala Raval CCCB
  • Preu: 5 €
  • Entrada gratuïta amb acreditació o invitació
  • Activitat accessible:
    • Amb intèrpret de llengua de signes catalana (LSC)
    • Amb subtitulat en directe
    • Amb audiodescripció
Inscriu-t’hi

Expertes

Daniela Muñoz Barroso
Daniela Muñoz Barroso

Daniela Muñoz Barroso és una directora de documentals i productora cubana. Els seus films entenen i exploren el cinema des de la perspectiva de la seva pèrdua auditiva. El seu documental Mafifa (2021) es va estrenar al Festival Internacional de Cinema Documental d’Amsterdam abans de projectar-se als festivals de Göteborg, It’s All True, Biarritz, Trieste i l’Havana, entre d’altres, i va guanyar el premi de la Federació Internacional de la Premsa Cinematogràfica al Festival International de Cinema de Dones Flying Broom i el premi a millor documental al CinéMartinique. El seu últim curtmetratge, Cuatro hoyos, forma part de la secció oficial de l’Alternativa enguany. Actualment desenvolupa Diarios del silencio, seleccionat per a Mentoring Acció Cinema de Cinema Pendent.

Joana Brabo
Joana Brabo

Joana Brabo, artista multidisciplinària i performer, destaca pel seu treball al voltant de la paraula i el missatge. Una de les seves característiques més notables és la seva capacitat de navegar per diferents mitjans i formats, fet que la converteix en una artista versàtil en l’escena contemporània. Els seus projectes, emparats per museus, teatres i centres educatius tant nacionals com internacionals, busquen la fractalitat i abasten una dimensió visual, performativa o formativa. Actualment està explorant els límits de la comunicació i el llenguatge en el seu projecte de creació amb persones sordes A què sonen els boscos, amb el suport de la convocatòria Art for Change de la Fundació ”la Caixa”, el Departament de Cultura del Consell Insular de Menorca i l’Institut d’Estudis Baleàrics.

Magdalena Garzón
Magdalena Garzón

Magdalena Garzón se dedica a la danza contemporánea desde hace más de veinte años. Combina el trabajo como coreógrafa con la mediación artística participando en proyectos del ámbito socioeducativo. En 2017 obtuvo la beca del Observatorio de las Artes Escénicas Aplicadas del Institut del Teatre para la creación de la pieza de danza Mirall dins un mirall en el ámbito de la diversidad visual y puso en marcha un grupo de investigación sobre la coaudiodescripción en danza. Desde 2018 coordina el proyecto educativo Una horeta abans del Mercat de les Flors. De 2021 a 2024 ha sido mediadora del programa educativo Caixa d’eines del centro de creación El Graner y ha participado en el programa La dansa s’apropa en residencias de personas mayores. Colabora regularmente con el equipo de trabajo en accesibilidad del CCCB.

Moderadora

Èlia Sala
Èlia Sala

Èlia Sala és doctora en Traducció i Ciències del Llenguatge, amb una tesi en subtitulació per a infants amb sordesa en què va dissenyar els subtítols creactius: una proposta de subtitulació pionera per transmetre visualment els elements paralingüístics i els efectes sonors. Fa quinze anys que treballa amb passió com a traductora, subtituladora, audiodescriptora i consultora d’accessibilitat i ha participat en projectes audiovisuals, d’accessibilitat i transcreació per aconseguir una societat sense barreres. A més a més, comparteix tot el que sap a la Universitat Pompeu Fabra, on imparteix classes de traducció i accessibilitat.

Amb la col·laboració de
ICEC 1 de los 3 juntos
SDE 2 de los 3 juntos
GenCat 3 de los 3 juntos
Delta Cafés