18 NOV. - 4 DES. 2022
PRESENCIAL + ONLINE

La lògica sostenible

Jornades

© Kamila Kuc
Presencial

La lògica sostenible


Programa

10 a 10.15 h. Presentació del Pla_C* y de la certificació Green Film

10.15 a 12 h. Més enllà de la ecologia subvencionada

12 a 13 h. La lògica sostenible


  • Dimecres 23 de novembre, de 10 a 13 h
  • Sala Raval CCCB
  • Públic objectiu: cineastas, productors/es, directors/es de producció, caps de producció, ecomanagers, greenrunners
  • Entrada gratuïta amb acreditació i per a convidats SDE
  • Entrada general: 10 €
Veure vídeo

10 a 10.15 h. Presentació del Pla_C* i de la certificació Green Film

A càrrec de Laia Sanahuja, responsable del Pla de sostenibilitat ambiental de l’ICEC, i Carlota Guerrero, responsable de la Catalunya Film Commission.

Des de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) han desenvolupat el Pla_C* Cultura pel Clima, un pla de sostenibilitat amb un horitzó 2022-2024 que té per objectiu incentivar i promoure que altres organitzacions i empreses del sector cultural es posicionin i elaborin el seu propi full de ruta per millorar la seva activitat a nivell ambiental. En el mateix marc, la Catalunya Film Commission ha desenvolupat la Guia per a rodatges sostenibles, que inclou una graella de seguiment que incorpora els criteris demanats per Green Film. Us explicarem en què consisteixen aquestes dues iniciatives i com podem ajudar a fer les produccions més sostenibles des de l’ICEC.

10.30 a 12 h. Més enllà de l'ecologia subvencionada

Com identificar quins són els majors impactes ecològics d'una producció audiovisual? Quines són les claus per a dur a terme amb èxit un pla de sostenibilitat?

En aquests últims mesos, les institucions governamentals i altres entitats han introduït criteris mediambientals en els seus programes d'ajudes a la producció, la qual cosa ha comportat que els i les professionals del sector audiovisual estiguin obligats a incorporar un pla de sostenibilitat en els seus projectes. En aquest sentit, el treball de l'equip de producció és clau per a una reeixida implantació dels sistemes de mesurament d'impacte ambiental, i així dur a terme els plans de reducció de petjada de carboni requerits.

A partir del diagnòstic de sostenibilitat dels projectes seleccionats, la convocatòria de Cinema Pendent es planteja com una introducció pràctica a l'elaboració de plans de sostenibilitat, i un instrument fonamental per introduir criteris de cinema sostenible en les produccions. Mitjançant breus exposicions teòriques i l'aplicació pràctica sobre aquests casos reals, analitzarem els punts crítics, plantejarem mesures específiques i planificarem les fites més importants en la gestió del pla. Per dur-ho a terme, s'emprarà com a base metodològica de treball la certificació Green Film, creada per la Trentino Film Commission i impulsada des de Cineregio (a la qual pertany la Catalunya Film Commission), ja que és una de les més consolidades a nivell europeu.

12 a 13 h. La lògica sostenible

Quines implicacions té la sostenibilitat al cinema, a part d'evitar les ampolles de plàstic, l'ús de vehicles de motor i el malbaratament en general? Quina és la perspectiva de les i els professionals de la producció del cinema independent?

Les qüestions sobre sostenibilitat en el sector audiovisual sovint se centren en l'impacte mediambiental produït en la fase de rodatge. No obstant això, l'escriptura del guió, el desenvolupament d'un projecte o la comercialització tenen una influència igual o major. A més, la sostenibilitat també té una dimensió social, personal i econòmica que és essencial considerar, tant des del punt de vista de les i dels professionals del cinema, com de l’audiència.

Aquesta xerrada proposa un debat passant per les tendències, els marcs de treball i les publicacions dels últims anys que aborden la sostenibilitat del cinema des de diverses perspectives com l'economia circular o el triple balanç.

A partir una revisió crítica, es convidarà a les assistents a reflexionar sobre els reptes i oportunitats que la transició ecològica suposa per a la producció de cinema independent.

Ponent

Eneko Muruzabal Elezcano
Eneko Muruzabal Elezcano

Eneko Muruzabal Elezcano és actualment el responsable de Basque Green Film, la secretaria tècnica creada pel Departament de Cultura i Política Lingüística del Govern Basc per impulsar el cinema sostenible a Euskadi. Al mateix temps, des de la consultora Bilibin, desenvolupa projectes d'economia circular en àmbits culturals i industrials.

Amb la col·laboració de
ICAA
Next Generation
SDE 1 de los 3 juntos
ICEC 2 de los 3 juntos
GenCat 3 de los 3 juntos
Som Pla C
Heretic Herbs Liqueur