18 NOV. - 4 DES. 2022
PRESENCIAL + ONLINE

2many films? Artifici, nus i desenllaç

Jornades

© Kamila Kuc
Presencial

2many films? Artifici, nus i desenllaç

El cinema passa per un moment molt particular, amb una sèrie de moviments radicals que posen en qüestió la manera de crear, produir i distribuir pel·lícules. La irrupció de la intel·ligència artificial, el boom de les plataformes i el repte de captivar les noves generacions són alguns dels elements d’aquest canvi de paradigma. En aquests tres panels mirarem d’obrir un debat sobre aquestes qüestions i imaginar, així, el cinema que vindrà.


Programa

9.30 a 10.30 h. Artifici: No som big data, som smart data

10.30 a 12.00 h. Nus: abundància i pandèmies del capitalisme

12.00 a 12.20. Pausa cafè

12.20 a 14 h. Desenllaç: pluralitat (e)vident


  Una mica de bibliografia (o datologia)  • Divendres 25 de novembre, de 9.30 a 14 h
  • Auditori CCCB
  • Públic objectiu: professionals de cinema, distribució, producció, investigació, periodisme i estudiants d’últim any de carrera de grau o màster
  • Entrada gratuïta amb acreditació i convidats SDE
  • Entrada general: 10 €
Veure vídeo: Artifici Veure vídeo: Nus Veure vídeo: Desenllaç

9.30 a 10.30 h. Artifici: No som big data, som smart data

En l’últim lustre hem vist un augment significatiu dels models d’aprenentatge automàtic en totes les àrees, amb un interès especial en les imatges i els sons. Aquests models de xarxes neuronals són capaços d’organitzar, classificar i generar automàticament contingut, com mai no havia passat en la història de la computació. Aquests avenços propicien canvis importants en els processos creatius i ens obliguen a repensar les formes de producció. Ja no es tracta de plantejar la mateixa pregunta sobre les capacitats creatives de les màquines, sinó de posar de manifest com i de quina manera els algoritmes travessaran la nostra labor creativa i productiva.

Jorge Caballero
Jorge Caballero

Jorge Caballero és enginyer tècnic de telecomunicacions i comunicador audiovisual. Té un màster de Mitjans Interactius i fa un doctorat de Cinema i Intel·ligència Artificial i un màster de Ciència de Dades. Investiga les mètriques d’impacte al cinema i la capacitat del cinema per generar canvis de comportaments prosocials, i és l’autor de diversos estudis de dades al voltant de la creació de pel·lícules. És cofundador de les productores Gusano Films i Estocástica. Ha dirigit pel·lícules com ara Bagatela, Nacer, Paciente, Crónica o Dora, i ha produït Del otro lado, El síndrome de los quietos, Robin Bank i Toro, entre d’altres.

Anna Giralt Gris
Anna Giralt Gris

Anna Giralt Gris és llicenciada en Comunicació Audiovisual. Té un màster de Recerca en Comunicació Social. Treballa com a consultora de nous mitjans i és professora de narrativa digital. El seu últim treball com a coguionista i dissenyadora d’UX (experiència de l’usuari) va ser Chronicle of a Vanished City. Ha dirigit i produït Robin Bank i 44 messages from Catalonia, així com diversos curtmetratges documentals en països com l’Afganistan, l’Iran i l’Iraq, peces que han estat reconegudes en festivals internacionals. És cofundadora i sòcia de Gusano Films i d’Estocástica, productora especialitzada en cinema i tecnologia.

10.30 a 12.00 h. Nus: abundància i pandèmies del capitalisme

Els streamers globals van arribar quan la producció i l’exhibició cinematogràfiques estaven en declivi i van ser acollits per la majoria com la salvació, entre altres coses, de la controvertida pirateria. Però ens hem deixat emportar per una lògica turbocapitalista i hem permès que el cinema d’autor també es converteixi en un producte i l’espectador, en un consumidor.

L’auge de la producció impulsat per les plataformes pot fer que es desmantellin estructures de suport necessàries, si les plataformes fan un pas enrere. Definir i possibilitar la sostenibilitat, especialment del panorama de la producció independent, és un repte que el sector ha de resoldre conjuntament.

Hem d’evitar que la producció actual sigui un boom seguit d’una caiguda inevitable. Els streamers globals lluitaran entre ells pel domini de mercats finits. L’impacte de les fusions, les adquisicions i els fracassos no ajudarà a la producció i menys encara a la diversitat cultural.

Part d’aquest debat hauria d’implicar la revisió de la qüestió sobre si el suport públic a determinades empreses cal que es reformuli com a inversió pública.

Modera Víctor Alonso-Berbel.

Víctor Alonso-Berbel
Víctor Alonso-Berbel

Víctor Alonso-Berbel és cofundador de la productora Fractal 7 Films. Ha rebut el premi del jurat del Directors Guild of America a millor director llatí dels Student Film Awards pel seu curtmetratge Perfectly Natural, el qual han vist més de cinc milions de persones. Ha treballat als departaments de desenvolupament de Lionsgate, Endurance Media i La Panda, i ha desenvolupat projectes com a guionista per a Atresmedia i Movistar+. Actualment prepara el seu primer llargmetratge de ficció, Moderación.

Nely Reguera
Nely Reguera

Nely Reguera va fer el seu debut com a directora amb María (y los demás), que, després de la seva estrena al Festival de Sant Sebastià, va rebre un premi Feroz a la millor actriu protagonista i dues nominacions als Goya. El 2017 fou guardonada amb el premi Pepón Coromina per haver destacat en innovació, creativitat i risc. Col·labora amb A Bao A Qu en el projecte Cinema en curs i imparteix classes a la UPF i l'ESCAC. El seu segon llargmetratge, La voluntaria, es va estrenar a la secció oficial del Festival de Màlaga. Ha dirigit diversos capítols de les sèries Benvinguts a la família (TV3) i Valeria (Netflix) i actualment roda dos capítols de la sèrie Galgos, de Movistar+.

Gabriela Iacob
Gabriela Iacob

Gabriela Iacob és guionista i assessora de guió a Storyliners, de la qual és la fundadora. Va estudiar Direcció de Cinema a la Universitat de Bucarest. Va ser cap de desenvolupament de l’estudi Media Pro Pictures, on es va encarregar de crear un departament de continguts per tal de garantir la propietat intel·lectual i la tutela del talent. Ha treballat amb guionistes emergents durant la major part de la seva carrera. Actualment, és cap de desenvolupament de continguts de Pro TV, forma part del comitè de selecció de Cinema Pendent i desenvolupa el nou programa del Mentoring Projects de l’Alternativa Pro.

Jana Díaz Juhl
Jana Díaz Juhl

Jana Díaz Juhl és una productora multidisciplinària resident a Los Angeles. És cofundadora d’Amplitud, una productora que se centra en les noves veus llatinoamericanes i llatines. El primer llargmetratge d’Amplitud, The Chambermaid, es va estrenar al TIFF i fou seleccionat com a candidat de Mèxic als Oscar 2020. Anteriorment Díaz Juhl havia estat productora de La Panda Productions: Open Windows (Berlín), 10,000 km (AFIF), Anchor and Hope (SXSW) i Nobody’s Watching (TFF). Farrucas, el curtmetratge que va coescriure amb Ian de La Rosa, va guanyar el Premi Gaudí al millor curtmetratge.

Miquel Escudero
Miquel Escudero

Miquel Escudero és programador i crític de cinema. Ha format part del comitè de selecció de la Semaine de la Critique del Festival de Canes i va ser programador del Festival Internacional de Cinema Entrevues de Belfort. Treballa com a lector i consultor de projectes per a la Fabrique de Cinémas du Monde, el Rawi Screenwriters Lab de Jordània, la Residència de Guions de l’Acadèmia del Cinema Català i Cinema Pendent. Ha publicat a revistes com Sofilm, Dirigido Por i Caimán Cuadernos de Cine. És programador a Cinechilex, agent i curador del col·lectiu de cineastes d’avantguarda Obscuritads.

12.20 a 14 h. Desenllaç: pluralitat (e)vident

Un panorama socialment productiu i econòmicament sostenible requerirà altres formes de finançament, la professionalització del sector, més col·laboració horitzontal i vertical, un ús més intel·ligent de les dades i enfocar-nos en l’audiència.

El públic mundial s’està acostumant a escoltar diferents idiomes. Els joves d’entre 15 i 24 anys, segons les enquestes, són el col·lectiu que més interès té en el cinema. Gràcies a la insistència de les institucions, el cinema cada vegada és més inclusiu i les pel·lícules dirigides per dones triomfen a tot el món. Fins i tot als mercats més saturats, encara hi ha espai per expandir-se. Es tracta d’un esforç col·lectiu. Hem d’impulsar el que anomenem diversitat cultural a través de l’algoritme, perquè els grans streamers no proposin el mateix tipus de contingut a (tots) els seus consumidors. És necessari un canvi cultural, en què tenir en compte les perspectives de l’audiència no es consideri una concessió o un compromís artístic, sinó una manera d’elevar el treball i reforçar-ne l’impacte.

Intervenció especial d’Ana Pernia.

Modera Jorge Caballero.

Ana Pernia
Ana Pernia

Ana Pernia és funcionària del Cos Facultatiu de Conservadors de Museus de l’Estat. Ha desenvolupat la seva activitat professional com a gestora cultural en els diversos àmbits del patrimoni. És consellera tècnica de la Subdirecció General de Foment de la Indústria Cinematogràfica i Audiovisual de l’Institut de Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA), on coordina les ajudes a la producció d’obres audiovisuals i a laboratoris i incubadores, així com les que es concedeixen a sales d’exhibició.

Jorge Caballero
Jorge Caballero

Jorge Caballero és enginyer tècnic de telecomunicacions i comunicador audiovisual. Té un màster de Mitjans Interactius i fa un doctorat de Cinema i Intel·ligència Artificial i un màster de Ciència de Dades. Investiga les mètriques d’impacte al cinema i la capacitat del cinema per generar canvis de comportaments prosocials, i és l’autor de diversos estudis de dades al voltant de la creació de pel·lícules. És cofundador de les productores Gusano Films i Estocástica. Ha dirigit pel·lícules com ara Bagatela, Nacer, Paciente, Crónica o Dora, i ha produït Del otro lado, El síndrome de los quietos, Robin Bank i Toro, entre d’altres.

Iris Martín Peralta
Iris Martín Peralta

Iris Martín Peralta és fundadora de la distribuïdora Exit Media, amb la qual ha distribuït nombroses pel·lícules espanyoles a Itàlia. Dirigeix i organitza el Festival del Cinema Espanyol d’Itàlia, que se celebra anualment en una vintena de ciutats i que enguany arriba a la quinzena edició. És productora del documental Goodbye Ringo, del curtmetratge Garbatella i del llargmetratge Lejos de los árboles, de Meritxell Colell (amb Allegra Films, en desenvolupament).

Pilar Toro
Pilar Toro

Pilar Toro és llicenciada en Periodisme i Comunicació Audiovisual. Té més de 10 anys d’experiència en el sector de l’entreteniment audiovisual. Es va iniciar en el llançament de Canal +Xtra, on va conèixer de prop els projectes #littlesecretfilm de Calle 13, i va ser community manager per a DeAPlaneta de la pel·lícula La llamada. Ha treballat en empreses com NBCUniversal i Netflix, on va exercir, primer, com a social media brand strategist a Amsterdam i, posteriorment, com a directora de màrqueting a Madrid. Actualment és la directora de màrqueting i comunicació de Filmin.

Virginia Pablos
Virginia Pablos

Virginia Pablos és llicenciada en Comunicació Audiovisual i té un màster de Cinema Digital. L’any 2011 va fundar Sin Fin Cinema, una empresa cinematogràfica amb seu a Londres i Amsterdam que treballa en l’exhibició i la distribució de pel·lícules enfocades al cinema espanyol. Ha comissariat i produït programes de cinema per a institucions i festivals. L’any 2015 va crear la iniciativa Amsterdam Spanish Film Festival.

SDE 1 de los 3 juntos
ICEC 2 de los 3 juntos
GenCat 3 de los 3 juntos
AC/E ACE (new)
ICAA
Next Generation
Unión de Cineastas
Catalunya Film Festivals CFF
Heretic Herbs Liqueur