11-17 NOV. 2019
Masterclasses

Seminari de Neus Ballús

Partir d’algú. Treball amb actors no-professionals, de l’escriptura al rodatge

Sovint, el procés de creació d’una pel·lícula comença per trobar algú. El cineasta busca, escull i treballa amb una o més persones, les quals constitueixen la pedra fundacional d’un futur film. És el cas d’una sèrie d’obres de la cineasta Neus Ballús (Mollet del Vallès, 1980), tant documentals com híbrids i pel·lícules de ficció.

El treball amb actors no-professionals, o actors naturals, és un repte per al cineasta, però també és una font inesgotable d’inspiració i experimentació que acaba determinant la naturalesa imprevisible, fresca i complexa del material filmat. De la mateixa manera, tot el procés de creació del film partint de personatges reals esdevé un anar i venir entre la realitat i el món que estem creant per a la pel·lícula.

En aquest seminari, Neus Ballús parlarà dels diferents nivells i àmbits en què es treballa amb la realitat dels personatges, abans i durant el rodatge de les pel·lícules. Es tractaran les tècniques d’aproximació al personatge, la selecció o càsting i la preparació d’actors naturals davant la càmera. També s’incidirà en la manera en què la realitat del personatge afecta l’escriptura i definició del film. Tot plegat es farà mitjançant l’estudi del cas de diversos films seus, com ara La plaga (2013), Staff Only (2019) i la pel·lícula en producció Sis dies corrents (2019).

Neus Ballús és llicenciada en Comunicació Audiovisual i màster en Documental de Creació per la Universitat Pompeu Fabra. Juntament amb Pau Subirós va fundar la productora El Kinògraf, amb què ha produït els seus dos llargmetratges, La plaga (2013) i Staff Only (2019), tots dos presentats a la Berlinale, a més de les sèries documentals per a televisió Barcelona any zero (2008-2009) i Barcelona any 1 (2009). Actualment està produint el seu tercer llarg, Sis dies corrents.

Neus Ballús impartirà un seminari de vuit hores en el marc de l’Alternativa. L’activitat complementa la secció paral·lela dedicada a aquesta cineasta, en què es projectaran els seus primers quatre curtmetratges.

Informació

Inscriu-t'hi
Neus Ballús
Amb la col·laboració de
ECIB | Escuela de cine de Barcelona