L'Alternativa Activitats

Trobada al voltant de l’obra de Djibril Diop Mambéty,
cineasta visionari al Senegal

Touki Bouki

Djibril Diop Mambéty (1945-1998) és un dels directors més personals del Senegal i un referent imprescindible per a un gran nombre de directors africans que reivindiquen l’expressivitat pròpia del continent.

Amb l’objectiu d’acostar al públic la mirada de Mambéty, analitzarem els seus posicionaments, així com el contingut de les seves pel·lícules i la seva manera d’alliberar-se dels codis narratius habituals. Revisarem el context de producció i creació al Senegal en el qual s’inscriu i del qual es desmarca.


L’empremta de Mambéty en el cinema s’estén mitjançant la seva neboda, Mati Diop, que amb el seu treball més recent es fa ressò del compromís com a artista independent del seu avi. Indagar en el sentit d’aquesta filiació torna a qüestionar l’evolució del cinema senegalès i els seus vincles amb els diferents modes de producció audiovisual que actualment bateguen amb força a l’Àfrica.

Michel Amarger
Crític de cinema

Biografia

Djibril Diop Mambéty (Senegal, 1945 - França, 1998) va ser un cineasta africà excepcional, l'únic de la seva generació a crear un cinema personal, radical i compromès. Malgrat la seva breu filmografia, va rebre el reconeixement internacional per l'experimentació amb les tècniques cinematogràfiques, una posada en escena original i un estil narratiu poc convencional per parlar de les realitats africanes.

Filmografia

  1. 1969 Contras'city
  2. 1970 Badou Boy
  3. 1973 Touki Bouki
  4. 1979 Diabugu
  5. 1989 Parlons grand-mère
  6. 1992 Hyènes
  7. 1994 Le Franc
  8. 1998 La Petite Vendeuse de Soleil

Mati Diop (París, 1982) és cineasta i actriu. Ha realitzat diversos curts. Entre els quals, Atlantiques i Big in Vietnam van rebre el Tiger Award del Festival de Rotterdam. Es va iniciar com a actriu a 35 rhums de Claire Denis i el 2013 va protagonitzar Simon Killer d'Antonio Campos. Neboda de Djibril Diop Mambéty, el 2013 va realitzar Mille soleils, un diàleg contemporani amb Touki Bouki.

  1. 2009 Atlantiques
  2. 2011 Big in Vietnam
  3. 2012 Snow Canon
  4. 2013 Mille soleils

En negreta, films presentats a l’Alternativa 2014

A càrrec de

Michel Amarger (Montpeller, 1957) dirigeix pel·lícules documentals i de divulgació científica. Paral·lelament, porta a terme una tasca com a periodista per a Radio France Internationale. Especialitzat en cinema i audiovisual, escriu per a revistes culturals i de crítica cinematogràfica com Écrans d’Afrique i Écrans Nord-Sud. Ha publicat una obra sobre Djibril Diop Mambéty, una altra sobre Cilia Sawadogo i ha participat en la gestió d’associacions de promoció del setè art, entre les quals Racines Noires. Crea Afrimages el 2004, i col·labora amb la xarxa de crítica Africiné.

Informació

Dimarts 18 de novembre @ Institut Francès de Barcelona
Hora: 20.30 h
Entrada gratuïta. Aforament limitat
Servei de traducció simultània: francès - català

Aquesta activitat complementa la secció paral·lela Djibril Diop Mambéty / Mati Diop.

Amb la col·laboració de