11 - 19 novembre 2011
Gravity was Everywhere Back Then
La dernière année
Il capo
Wild Life

Palmarés

L'Alternativa 2011

Llargmetratges de ficció

El jurat de la Secció Oficial de llargmetratges de ficció de la 18a edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, format per Josep Maria Català, Violeta Kovacsics i Carlos Losilla, reunits el 17 de novembre de 2011, acorda per unanimitat concedir el Gran Premi del Festival al llargmetratge Gravity was Everywhere Back Then (La gravetat era a tot arreu) de Brent Green (Estats Units) per la seva capacitat de crear un univers visual i sonor que conjuga la força de la tragèdia amb la ingenuïtat dels contes.

El jurat també concedeix una menció especial a la pel·lícula La vida útil de Federico Veiroj (Uruguai / Espanya) per saber transformar un exercici de cinefília en una experiència vital.

— Josep Maria Català, Violeta Kovacsics, Carlos Losilla —

 

Llargmetratges de no ficció

El jurat de la Secció Oficial de llargmetratges de no ficció de la 18a edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, compost per Carles Guerra, Covadonga G. Lahera i Montse Romaní, reunit el 17 de novembre de 2011 acorda per unanimitat concedir el Gran Premi del Festival a l'obra La dernière année (L'últim any) de Peter Hoffmann (França / Alemanya).

El jurat ha valorat la pràctica documental desenvolupada per Hoffmann a l'hora de retratar una comunitat de treballadors de la verema a Rasigueres, als Pirineus francesos. Com un membre més, la càmera de 16 mm de Hoffmann s'integra amb naturalitat a les dinàmiques quotidianes del col·lectiu; en els seus afers laborals, llaços afectius i instants d'oci. La dernière année captura al llarg de tres anys una manera d'habitar el món que transcorre als marges del sistema i que la seva identitat col·lectiva constitueix una comunitat efímera. Distanciant-se de les representacions tradicionals de la feina en el camp, el film dignifica i preserva una altra forma de vida que assisteix a la seva progressiva desaparició enfront de les condicions que imposen els actuals règims laborals.

— Carles Guerra, Covadonga G. Lahera, Montse Romaní —

 

Curtmetratges

El jurat de la Secció Oficial de curtmetratges de la 18a edició de l'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, compost per Pilar Cruz Ramón, Jordi Feixa Riu i Eulàlia Iglesias Huix, reunits el 17 de novembre de 2011, acorda per unanimitat concedir el Gran Premi del Festival ex aequo als curtmetratges Il capo (El cap) de Yuri Ancarani (Itàlia) per l'harmonia amb què coreografia la conjunció del treball humà amb la màquina i la natura i per la força amb què transmet les qualitats plàstiques d'aquests tres elements; i Wild Life (Vida salvatge) de Amanda Forbis i Wendy Tilby (Canadà) pel tomb darwinià que dóna a l'èpica del western i per la seva innovadora interacció amb el documental i l'animació.

Així mateix, el jurat concedeix una menció especial a Pandore (Pandora) de Virgil Vernier (Francia) per la seva capacitat per provocar reflexions sobre les dinàmiques del poder, les convencions i els comportaments socials a partir d'un material d'observació de camp aparentment anecdòtic.

— Pilar Cruz Ramón, Jordi Feixa Riu, Eulàlia Iglesias Huix —

 

... i el premi del public a Oblidant a Nonot de Pablo García Pérez Lara (Espanya)

subir ^