Treballs en xarxa

La rebelión de las oaxaqueñas

Organitzacions estables o efímeres que treballen perquè l’audiovisual es miri i sigui mirat des d’altres perspectives. Xarxes personals, formals i informals són la tela d’aranya que els fan possibles.

Presentem tres col·lectius amb col·loquis, projeccions, performances...

CIC Batá

La Mostra de Cinema Documental i Social, La imagen del Sur, s’emmarca dins l’Àrea de Comunicació i Educació per al desenvolupament de l’ONGD CIC Batá. Aquest és un esdeveniment cinematogràfic, no competitiu, que pretén oferir unes pinzellades sobre l’entorn social, polític, econòmic, cultural, humà i històric dels països del sud.

La Imagen del Sur s’ha posicionat com una mostra cinematogràfica destacada a nivell andalús, espanyol i internacional, atès, principalment, el seu caràcter particular, en ser un esdeveniment cultural i alhora una campanya de sensibilització sobre les relacions Nord-Sud i aquelles realitats desenfocades als mitjans de comunicació. Aquest doble perfil ha estat determinant perquè la mostra fos acceptada com a membre de la Aliança Mundial per la Diversitat Cultural de l’UNESCO.

La rebel·lió de les oaxaquenyes pertany a la sèrie documental 8 objetivos, un sólo mundo.

Mugarik Gabe

Mugarik Gabe és una ONGD del País Basc que porta més de 14 anys organitzant la Mostra de Cinema i Cooperació ZureVision, SocialVision, apostant per una comunicació i una informació diferents, que propiciï un desenvolupament de pensament crític i autònom que no depengui dels mitjans de comunicació hegemònics.

La mostra està formada per les següents seccions:

- Mostra de pel·lícules seleccionades al Festival Internacional de Cine Pobre de Cuba i la Coordinadora Latinoamericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas (CLACPI).
- Ponències sobre comunicació i desenvolupament dins dels cinemes.
- El Concurs Internacional d’Espots Publicitaris de temàtica social.

Working Documents

Working Documents és una exposició que, des de la pràctica artística, examina les relacions del documentalisme amb la generació d’estratègies documentals visuals i performatives d’intervenció social.

Working Documents s'interroga de quina manera les imatges-document i les narratives de gènere poden configurar noves relacions de producció dels discursos culturals contextuals.

Per a això, les artistes que intervenen en aquesta exposició -Alejandra Riera, Natalie Bookchin, Marina Grzinic & Aina Smid, Emma Hedditch, María Ruido i Sandra Schäfer- exploren, mitjançant la pràctica artística i discursiva, les potencialitats de la creació d’imatges-document a partir de l’ús dels nous mitjans i la postproducció de narratives en procés.

Las línies de treball que transiten Working Documents s’estenen als processos de desdocumentar les narratives, les polítiques de gènere i la desidentitat, la traducció com a mediació, la cultura com una eina crítica, las dinàmiques de la recepció com a noves enunciacions, la performance com a geografia simbòlica, l’agenciament, i la vocació col·laborativa en la construcció d’imatges públiques.