Glauber Rocha

Secciones Paralelas
Barravento
Barravento
Glauber Rocha
Brasil, 1961
DVD (35mm). 80min. Blanco y negro. VOSE
Producció: Iglu Filmes
Fotografia: Tony Tabatony
Muntatge: Nelson Pereira Dos Santos
Guió: Glauber Rocha, José Telles de Magalhães, Luis Paulino Dos Santos
Música: Washington Bruno y Batatinha
Repartiment: Antônio Sampaio, Luiza Maranhão, Lucy Carvalho, Aldo Teixeira, Lídio Silva
 
Sinopsis: L'ordre religiós d'una comunitat de pescadores explotats és sacsejat per l'arribada des de la ciutat del protagonista, Firmino.
De matriu neorealista, el primer llargmetratge realitzat pel director ens mostra ja una gran maduresa artística. La presència del mar, considerat una divinitat pels pescadors, la música, la dansa, els rituals i les expiacions són els elements essencials d'aquesta narrativa.
 
Bio:

Nascut a Vitória da Conquista, interior de l'estat de Bahia, el 1939. Als 16 anys, s'uneix al Grupo Jogralescas de Teatralización Poética. Als 17 publica les seves primeres crítiques de cinema al diari Jornal da Bahia i també a diaris de l'estat de Rio de Janeiro. Els seu primer curtmetratge, Pátio, el va rodar el 1959. El mateix any, dirigeix Barravento.
El seu primer film, Deus e o Diabo na Terra do Sol (1963), va ser considerat revolucionari. El següent, Terra em transe (1966), es va consagrar internacionalment com una crítica a la política llatinoamericana.
Polèmic, provocador i reconegut nacional i internacionalment per la seva contribució al desenvolupament d'un nou llenguatge cinematogràfic des dels anys seixanta i fins als vuitanta, Glauber va aconseguir, a través de les seves teories i obres, una nova concepció del cinema que trencava amb models establerts pel cinema industrial nord-americà i per l'europeu. Les dificultats vinculades a la precarietat de la indústria cinematogràfica brasilera van ser fonts d'inspiració per a la creació del Cinema Novo i l'Estètica de la fam que provocaren un cinema independent, compromès socialment i innovador des d'un punt de vista estètic.