Tony Gatlif

Secciones Paralelas
Gadjo dilo
Gadjo dilo (L'estranger boig)
Tony Gatlif
França, 1997
35mm (35mm). 100min. Color. VOSE

Fotografia: Eric Guichard
Muntatge: Monique Dartonne
Guió: Tony Gatlif
Música: Tony Gatlif
Repartiment: Romain Duris, Roma Hartner, Izidor Serban, Dan Astileanu
 
Sinopsis: Stéphane és un jove francès que viatja a través del món a la recerca de Nora Luca, una cantant que obsessionava el seu pare. El seu encontre amb Isidore, un vell gitano que l’adopta i que el du a un poblat on trobarà amics, música i l’amor de la bella Sabina, la passió i llibertat de la qual l’enamora, li canviarà la vida.
 
Bio: Michel Dahmani, més conegut com a Tony Gatlif, va néixer el 10 de setembre de 1948 a la ciutat d’Argel, on va viure la major part de la seva infantesa. El 1960 abandona Argel a causa de la Guerra d’Independència d’Algèria i viatja a la ciutat de París. Durant els seus estudis al col·legi, li arriba l’oportunitat de tenir el seu primer contacte amb el cinema, degut a un projector de 16 mm que havia estat adquirit pel seu professor per discutir sobre pel·lícules a classe. Així descobreix la seva passió pel cinema.

A França, s’enfronta una situació econòmica complexa i passa alguns anys vivint com un rodamón pels carrers de París, i trobant sostre en els cinemes Grand Boulevard. La sort arriba a la seva vida el 1966, quan després de la presentació de l’obra de teatre Du vent dans les branches de Sassafras, decideix entrar al camerino de l’actor Michel Simon, qui reconeix el seu talent i li redacta una carta dirigida al seu agent perquè li doni una oportunitat. A partir d’aquest moment, Gatlif comença la seva formació professional i comença a assistir a classes d’interpretació.
 
Festivals:

Lleopard d'Honor al Festival Internacional de Cinema de Locarno 1997. 

Gran Premi de les Amèriques per la seva trilogia sobre el Poble Gitano (Les princes, Latcho drom i Gadjo dilo) al Festival Internacional de Cinema de Montreal 1997.