PREMSA

NOTÍCIES AMPLIADES

 

 

L'Altenativa va de viatge a Madrid

De gener a març de 2007 una extensa selecció de pel·lícules de l'edició 2006 del Festival es projectaran a la Enana Marrón, l'única sala independent de Madrid.

La selecció -que inclou curtmetratges, animacions, documentals i llargmetratges - forma part d'una llarga col·laboració entre l'Alternativa i la Enana Marrón que consisteix en estrenar pel·lícules del festival a Madrid. El programa inclou diversos films premiats el passat mes de novembre a l'Alternativa: Monobloc, Un pont sur le Drina, Antonio's Breakfast, Bonsoir M. Chu i Historia trágica con final feliz.

De l'11 de gener a març de 2007 . La Enana Marrón
Travesía de San Mateo 8 | Chueca, Madrid

MEANDER (Joke Liberge)
BONSOIR MONSIEUR CHU (François Leroy & Stéphane Lansaque)
EL CERCO Nacho Martín & Ricardo Íscar)
ELEMENTS (Dariusz Kowalski)
SISTER (Daniel Mulloy)
OBRERAS SALIENDO DE LA FÁBRICA (José Luis Torres Leiva)
LA GUERRA (Luiso Berdejo & Jorge C Dorado)
HISTORIA TRÁGICA CON FINAL FELIZ (Regina Pessoa)
LE LAC-LA PLAGE (Matthieu Salmon)
MONOBLOC (Luis Ortega)
CHAMBRE 616 (Frédéric Pelle)
LA LETRA CON SANGRE ENTRA (Víctor Orozco Ramírez)
LLUVIA DE OTOÑO (Maní Martínez & Joaquín Lara)
ALL PEOPLE IS PLASTIC (Harald Hunt)
INICIO DO FIM (Gustavo Spolidoro)
YELLOW BOX (Huang Ting Fu)
ANTONIO'S BREAKFAST (Daniel Mulloy)
DREAMS & DESIRES - FAMILY TIES (Joanna Quin)
FROZEN SOULS (Juana Macías)
UN PONT SUR LE DRINA (Xavier Lukomski)
CECI M'EST ÉGAL SI DEMAIN N'ARRIVE PAS (Guillaume Malandrin)


 

L'Altenativa va de viatge a Cerbère

L'Alternativa presentarà dos documentals de l'edició del 2006 del festival a les Rencontres Cinématographiques au Belvedère du Rayon Vert.

Les Rencontres tindran lloc del 8 al 10 de desembre a Cerbère i oferiran una plataforma per a programadors de festivals on es puguin projectar tant curts com llargs documentals. L'Alternativa presenta: El cerco de Nacho Martín i Ricard Íscar i Mañana al mar d'Ines Thomsen. Els directors hi seran per presentar les seves pel·lícules.



L'Altenativa va de viatge a Shangai

L'Alternativa presenta una sèrie de curtmetratges independents durant el mes de desembre a Shangai amb la col·laboració del Departament Cultural del Consulat Espanyol a Shangai.

Made in (s)pain

Saturday Morning de Santi Truenque
Las partes de mi que te aman son seres vacíos de Mercedes Gaspar
Texas Sunrise de Lluís Escartin
Haragia de Begoña Vicaria
Casa Paco de Ignacio Nacho
^
 
 

BALANÇ DE CLOENDA I NOTIFICACIÓ DE PREMIS L’ALTERNATIVA 2006

El 13è Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa, tanca aquesta edició després de projectar quasi 400 films procedents de 41 països a 7 espais de Barcelona.

El públic ha omplert una vegada més les sales de projecció, esgotant les entrades de pel·lícules com Monobloc i Mutual Apreciation, de Seccions Oficials, o Barrio Cuba i Le Camion de Seccions Paral·leles. Aquest és un indici de l’alta qualitat de la programació presentada, la confiança del públic en aquesta programació de l’Alternativa i el gran interès que suscita a Barcelona el cinema independent.

Ha tingut un especial seguiment la Secció Oficial Documental, amb moments màgics com la projecció de Mañana al Mar, on van estar presents els banyistes de la Barceloneta que protagonitzen el film, que van regalar als espectadors una improvisada i divertida actuació musical.

Entre les Seccions i Activitats Paral·leles ha suscitat molt interès l’Homenatge a Marguerite Duras, una aposta interdisciplinària que ha ofert projeccions, una exposició fotogràfica, una lectura dramatitzada i una taula rodona dedicades a la polifacètica autora francesa.

També la cinematografia cubana ha tingut una presència destacada a l’Alternativa 2006, amb la visita del cineasta Humberto Solás, a qui s’ha dedicat una Secció Paral·lela, i del director del Festival de Cine Pobre de Gibara, Sergio Benvenuto, així com a través del monogràfic de la Escuela de Cine y Tv de San Antonio de los Baños.

Un altre convidat del Festival a qui s’ha dedicat una Secció Paral·lela, el realitzador franco-israelià Eyal Sivan, ha ofert a través del seu cinema i les seves converses amb el públic, una visió personal, crítica i extremadament lúcida sobre el conflicte palestino-israelià i els mecanismes d’opressió.

L’Alternativa també ha convidat al prestigiós compositor escocès Patrick Doyle per a impartir el sisè Taller de Música de Cinema, que ha assolit un rècord de participants. També ha sigut un èxit el 1r taller-concurs de curts documentals Xpréssat a l’Alternativa 2006, que ha fet possible la producció de 5 curts documentals al marc del Festival.

Aquest any ha augmentat el nombre de professionals acreditats, procedents de tot el món, fins a gairebé 300 i els programadors assistents han fet excel·lents crítiques.

Després del Festival, l’Alternativa tornarà a marxar de viatge, presentant seleccions dels films programats al certamen a ciutats com Shangai, París, Lisboa, Madrid, Saragossa, Vic i Manresa.


RELACIÓ DELS PREMIS ATORGATS

A continuació us anunciem els premis que aquest any han fallat els jurats de cadascuna de les Seccions Oficials:

Premi L’Alternativa al millor Curtmetratge a Recuerdo del mar de Max Zunino, de Mèxic
Menció especial per a Traces de Pierre Yves Croaud, de França
Menció especial per a Daniel Mulloy, per la direcció d’actors de la pel·lícula Antonio’s Breakfast de Regne Unit.
Menció especial per a Rodrigo Toledo, per a la fotografia de la pel·lícula Nascente, de Helvecio Marins Jr. (Brasil).
Premi Kodak Divisió Professional a La Guerra de Luiso Berdejo y Jorge Dorado d'Espanya.
Premi L’Alternativa a la millor Animació: Bonsoir Monsieur Chu, de François Lerox i Stéphanie Lansaque de França.
Menció especial: História tràgica com final feliz de Regina Pessoa, Portugal.
Doble Premi L’Alternativa ex aeuquo al millor Documental per a: Un pont sur le Drina de Xavier Lukowski de Bèlgica i per a Voyage en sol majeur de Georgi Lazarevski de França.
Menció Especial per al documental Nasiona de Wojciech Kasperski de Polònia
Premi L’Alternativa al millor Llargmetratge de ficció Monobloc de Luis Ortega d’Argentina
Menció especial Friss Levegö de Ágnes Kocsis d’Hongria.
Premi del Públic ’06: Tricko de Hossein Martin Fazeli de la República Txeca
Premi Xpréssat a l’Alternativa 2006 a Montjuïc de Nacho Martín d’Espanya.

Podeu descarregar imatges en alta aqui

Us esperem a la propera edició del Festival que se celebrarà del 16 al 24 de novembre de 2007

^
 
 

Dissabte 18 a les 21.30 tindrà lloc el lliurament de premis i festa de cloenda del 13è Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa 2006.

L’Alternativa ha celebrat enguany la seva tretzena edició amb 400 films programats. A la Secció Oficial han competit 65 pel·lícules procedents de 35 países, i les Seccions Paral·leles han estat set: Homenatge a Marguerite Duras; La Mirada Fascinada de Theo Angelopoulos; El Festival d’Oberhausen viatja a Barcelona; Mirades del Sud: Humberto Solás, una escriptura pròpia; Sinèrgies de la història: Eyal Sivan, una mirada irreductible; Un perro andaluz, la música oculta; i Escoles de cinema del món A més, s'han dut a terme 7 Activitats Paral·leles: 3 tallers de formació - el segon taller de guió, el sisè taller de música i cinema, i el primer taller-concurs de curts documentals Xpréssa’t - 2 taules rodones - Cine pobre vs cine ric i Al voltant de Marguerite Duras - una lectura dramatitzada i una exposició fotogràfica. A més la Pantalla Hall del CCCB ha ofert durant tot el festival 4 hores i mitja de programació gratuïta en un espai interdisciplinar obert al públic.

La tarda de dissabte hi haurà encara 2 sessions a l'Auditori del CCCB :

16:00 Angelopoulos: El Paso Suspendido de la Cigüeña. Grècia. 126’. 1991.
18:30 Humberto Solás: Lucía. Cuba. 160’. 1968

I dues sessions als Cines Alexandra:

18:00 Humberto Solás: Un hombre de éxito. Cuba. 116’. 1985.
20:00 Angelopoulos: Viaje a Cítera. Grècia. 120’. 1984

A les 21.30 el Hall del CCCB serà l'escenari del lliurament de premis i la cloenda de l’Alternativa 2006. Els jurats revelaran les seves decisions i podrem veure alguns dels films guanyadors. Després públic, jurats, realitzadors i l'equip de l'Alternativa seguiran la festa amb una copa i la música de la banda La Sucursal S.A.

Així es tancarà la tretzena edició del Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa ... fins la propera.

Més informació a l'Alternativa i imatges per descarregar en alta linkeu

^
 
 

Divendres 17 de Novembre a les 19 hores a mitjanit al Hall del CCCB el 13è Festival de Cinema Independent de Barcelona presentarà la darrera sessió de projeccions gratuïtes de Pantalla Hall.

El Hall obre la porta a l’experimentació, als realitzadors més joves i als programadors internacionals i nacionals, en un espai amb vida pròpia on el públic es troba i intercanvia impressions. És una sala de cinema amb una programació molt particular on el públic ha evolucinat de ser un simple espectador curiós, a ser un espectador exigent, amb criteri i molt participatiu.

A les 19 hores es projectarà el documental Celebration, de Quirine Racké i Helena Muskens (Holanda, 55min, 2005), que mostra la darrera versió del somni americà, una ciutat construida l'any 1996 al centre de Florida per la Disney Company. Celebration es projecta dintre la secció de Pantalla Hall Documents, un espai pel documental d’investigació, d’observació i/o de denúncia.

A les 20 hores es projectaran els treballs realitzats al taller-concurs de curts documentals Xpréssa't a l'Alternativa 2006, organitzat per l'Alternativa conjuntament amb Avid. El públic haurà de votar quin és el millor treball, guanyador del concurs.

A les 21 hores es projectarà dintre la secció l'Alternativa Proposa 7 films:

Casting, Koen Suidgeest, Espanya, 14min, 35mm, 2006. Amb la presència del director
About Sofia, Luis Zamora Pueyo, Regne Unit, 10min, vídeo, 2005.
McLaren’s Negatives, Marie-Josée Saint-Pierre, Canadà, 10min, 35mm, 2006
Los 60, Yolanda de los Bueis, Regne Unit, 2min, vídeo, 2006. Amb la presència de la directora
Monadas, Alex Julià, Espanya, 1min27, 35mm, 2006. Amb la presència del director
Stravinsky Concerto For Two Pianos 1st Movement, Tal Rosner, Regne Unit, 6min, vídeo. Amb la presència del director.
Eût-elle été criminelle..., Jean-Gabriel Périot, França, 10min, vídeo

Per acabar, a les 22 hores, dintre de la Secció Documents: Nens, es projectarà:

Love And Broken Glass. De Suvi Andrea Helminem, Dinamarca, 35min, vídeo, 2006.
Rugby Boyz. De Khavn De La Cruz, Filipines, 7min, vídeo, 2006.
One in a million. De Nadine Khan, Egipte, 12min, vídeo, 2006.
The clown children. De Jannicke Systad Jacobsen i Karin Beate Nosternd, Noruega, 6min, 35mm, 2005.
Quiero ser piloto. De Diego Quemada-Díez, Mèxic/Espanya, 11min30, 35mm, 2006.
Untitled #1. De Masha Godovannaya, Russia, 4min, Super 8mm, 2005.
^
 
 

2 nous documentalistes presenten el seu treball a l'Alternativa

Dimecres 15 de Novembre el 13è Festival de Cinema Independent de Barcelona, l'Alternativa, presenta 3 films de la Secció Oficial Documental competitiva, amb la presència de 2 dels seus directors. L'altíssim nivell de les pel·lícules documentals rebudes aquest any per l'Alternativa ha fet que per a la Secció Oficial Documental s'hagin seleccionat 16 treballs de 16 països d'arreu del món.

A les 18.00 hores Nacho Martín presentarà a l'Auditori del CCCB el documental El Cerco, que ha co-dirigit amb Ricardo Íscar.

El cerco de Nacho Martín i Ricardo Íscar. 12'. 35mm. 2005

Cada any, milers de tonyines s'endinsen en el Mediterrani. La mà de l'home les assetja en un ritual de mort i sang. És la clàssica lluita entre l'home i l'animal. Però és una lluita desigual.

A les 18.15 hores Ines Thomsen presentarà a l'Auditori del CCCB el seu documental Mañana al Mar.

Mañana al mar d’Inés Thomsen. Espanya 84'. 16mm. 2005

La platja de la Barceloneta a l'hivern. Les onades van i vénen, José, de prop de noranta anys, corre per la sorra i Paulina, també gran, canta boleros cubans mentre neda en les aigües glaçades. Mañana al mar és una celebració de l'edat d'or i de la passió que pot acompanyar-la, però també tracta sobre els límits de la ciutat, com a zona d'esbarjo i refugi per a una comunitat que ha descobert una meravellosa manera d'envellir.

A les 21.30 hores als Cines Alexandra es projectarà el documental Devi'ls Miner, de Richard Ladkini i Kief Davidson, que serà presentat per la seva co-productora Bettina Walter.

The Devil's Miner (La mina del Diable) de Richard Ladkini i Kief Davidson. Alemanya / Estats Units. 82'. Betacam. 2005

The Devil's Miner és la història de Basilio Vargas, i el seu germà petit Bernardino, que viuen i treballen a les mines de plata de Cerro Rico de Bolívia. Gràcies a un rodatge meticulós i competent s'explica el viatge a l'infern per les profunditats de la Terra, i el coratge d'uns nens que somien a trobar plata per poder fugir d'allà i anar a l'escola.

Aquestes tres pel·lícules són una mostra de la forta presència del documental al Festival de Cinema Independent de Barcelona, no només a les Seccions Oficials, sino també a les Seccions Paral·leles, i la Pantalla Hall.

^
 
 

Convidats cubans a l’Alternativa: Humberto Solás i Sergio Benvenuto

El 13è Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa 2006, ha convidat a dos importants personatges del panorama cinematogràfic cubà: Humberto Solás i Sergio Benvenuto.

Humberto Solas és un prestigiós cineasta cubà al que l’Alternativa dedica la retrospectiva Mirades del Sud. El seu film Barrio Cuba, que ha guanyat recentement el premi al millor director al Festival de Cine Latino de Los Ángeles, va inaugurar diumenge la Secció Mirades del Sud a l’Alternativa amb l’aforament complet. Solás és, a més, el president del Festival Internacional de Cine Pobre de Cuba.

Sergio Benvenuto, per la seva banda, és el director Festival Internacional de Cine Pobre de Cuba i ha estat convidat a participar com a jurat de l’Alternativa.

Ambdós participen a la taula rodona Cine Pobre vs Cine Ric, que se celebrarà dimecres 15 a les 19.30h a la Sala Mirador del CCCB.

MIRADES DEL SUD:
HUMBERTO SOLÁS, UNA ESCRIPTURA PRÒPIA
Amb la col·laboració de Casa Amèrica a Catalunya

Humberto Solás és una figura emblemàtica dintre de la cinematografia del Tercer Món i un dels fundadors del Nou Cinema Llatinoamericà. Va dirigir Lucía, una de les deu pel·lícules més importants de la història del cinema iberoamericà segons la crítica, i Un hombre de éxito, el primer film cubà candidat a l’Óscar al Millor Film Estranger. La seva cinematografia és la plasmació d’un humanisme que cerca la identitat nacional i llatinoamericana en funció dels ideals de pau, harmonia i justícia social. La seva estètica és una apassionada experimentació que recull el llegat clàssic i l’intertextualitza dintre de les perspectives de la vanguàrdia cinematogràfica contemporània. Els seus films han aconseguit molts premis internacionals.

L’Alternativa projectarà 8 films d’Humberto Solás i comptarà amb ell com a cineasta convidat.

Barrio Cuba. Barri Cuba. Espanya/ Cuba. 35mm. 105min. Color. 2005
arri Cuba és una història de lluitadors, homes, dones, joves i vells, les vides dels quals s’entrecreuen i teixeixen un mosaic d’emocions i sentiments a l’Havana d’avui. Éssers que viuen la vida, que es rebel·len contra un destí incert. Barri Cuba és també el retrat d’un país i d’un moment, on és difícil mantenir la dignitat, si bé els personatges ho intenten.
Premi Festival del Nuevo Cine Latinoamericano, Cuba 2005.

Cecilia. Espanya/ Cuba. 35mm. 159min. Color. 1981-82
A l’Havana de la primera meitat del segle xix, una mestissa ambiciosa arriba al món dels aristòcrates blancs, el seu vehicle serà Leonardo, jove nihilista i contradictori. La història apassionada dels dos joves anirà mostrant la desaparició d’una societat esclavista davant el sorgiment de la lluita per la independència.

Lucía / Lucía 1995 / Lucía 1933. Cuba. 35mm. 160min. Blanco y negro. 1968
Film tríptic que va convertir Humberto Solás en un dels fundadors del Nou Cinema llatinoamericà. Lucía explica la vida de tres dones cubanes anomenades Lucía, pertanyents a tres períodes històrics diferents: la Guerra de la Independència de Cuba, els anys 30 i els anys 60. Tres èpoques clau en el desenvolupament de la nacionalitat cubana i les seves lluites d’alliberament, en funció dels ideals de pau, harmonia i justícia social.

Miel para Oshun. Mel per a Oshun. Cuba. 35mm. 115min. Color. 2001
Roberto torna a Cuba 32 anys després que el seu pare se l’endugués als Estats Units. El seu objectiu fonamental és l’anhelat retrobament i confrontació amb la seva mare, que, segons ell, va abandonar-lo a la seva sort. El viatge es convertirà també en un retrobament decisiu amb el seu país i la seva autèntica identitat.
Premi Festival del Nuevo Cine Latinoamericano, Cuba 2001.

Obataleo. Cuba. 35mm. 11min. Color. 1988
La música yorubi forma part fonamental del patrimoni cultural nacional cubà. El grup Síntesis recrea ancestrals cançons religioses en fusionar-les dins de la sonoritat del rock del nord. El resultat: una nova eclosió rítmica que fa ballar.

Simparelé. Cuba. 35mm. 30min. Color. 1974
La música, el cant, la poesia, el teatre i la dansa es barregen per narrar les lluites del poble haitià des de finals del segle xviii fins a l’actualitat.
Premi Festival de Cine Internacional de Sant Sebastià, 1974.

Un hombre de éxito. Un home d’èxit. Cuba. 35mm. 116min. Color. 1986
Un home d’èxit se situa a l’Havana dels anys trenta. Un jove ambiciós inicia la seva carrera d’ascens social valent-se de la seva capacitat de seducció i, sobretot, de la seva manca d’escrúpols. Amb un ús excel·lent de la música (la converteix gairebé en protagonista), el film és la prova que Solás ha sabut recórrer amb profunditat una època en la història del seu país.
Premi Festival del Nuevo Cine Latinoamericano, Cuba 1986.

Wifredo Lam. Cuba. 35mm . 45min. Color. 1979. En castellà.
Aspectes destacats de la vida i obra del pintor cubà Wifredo Lam. La pel·lícula es basa en testimonis i reflexions de l’artista, mitjançant reconstruccions.


El cineasta Humberto Solás presentarà a l’Alternativa el seu film Barrio Cuba el diumenge 12 a les 21.45 hores a l’Auditori del CCCB. També presentarà Miel para Oshun el dimarts 14 a les 20.00 hores a Casa Amèrica a Catalunya.

Sergio Benvenuto, director del Festival de Cine Pobre de Cuba

Sergio Benvenuto començà treballant en el departament de vídeo del Ministeri d’Educació a Cuba, i després continuà com a director assistent en produccions de l’ICAIC, totes sota la direcció del cineasta Humberto Solás, incloent Miel para Oshún (2001) i Barrio Cuba (2005). En els últims anys ha dedicat gran part del seu temps a la consolidació del Festival Internacional del Cine Pobre del qual és director i cofundador, juntament amb Humberto Solás.

Sergio Benvenuto estarà a Barcelona durant tota l’Alternativa. Participa a la Taula Rodona Cine pobre vs cine ric, dimecres 15 de Novembre a les 19.30h a la sala Mirador del CCCB.


TAULA RODONA CINE POBRE VS CINE RIC

Humberto Solás presideix el Festival Internacional de Cine Pobre de Jibara, Cuba, des d’on crida a la democratització i la llibertat d’un cinema realitzat amb pocs recursos, que possibiliti la inserció tant de nous cineastes com de comunitats senceres dintre del patrimoni audiovisual mundial. Les seves premises són la recerca narrativa, un compromís amb el benestar de l’ésser i el seu entorn i una ètica. En el marc de l’Alternativa podrem reflexionar amb Solás sobre la diversitat i la identitat nacional i cultural davant de la globalització. Els ponents que completen la taula seran Sergio Benvenuto, director del Festival de Cine Pobre de Jibara, i Alex Navarro, delegat de Media Antena Catalunya.

15 de novembre - 19.30 hores - Sala Mirador CCCB.
Cine Pobre versus Cine Ric.
Diversitat i identitat nacional i cultural davant la globalització
Amb la col·laboració de Casa Amèrica a Catalunya i Media Antena Catalunya

^
 
 

MÚSICA DE CINEMA AL FESTIVAL DE CINEMA INDEPENDENT DE BARCELONA, L'ALTERNATIVA

El Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa, dedica, des de fa anys, una atenció destacada a la música de cinema. Quan algú comenta una pel·lícula, ben sovint se n’oblida de parlar de la seva música, que té, en moltíssimes ocasions, una gran importància. La música de cinema no consisteix en la simple inserció de música sobre unes imatges, sinó que ha de respondre a les necessitats dramàtiques i estructurals del film. Per reflexionar sobre la importància de la música en el cinema l’Alternativa fa, en la seva 13a edició, tres propostes: el 6è Taller de Música de Cinema Escoltar el Cine, impartit per Conrado Xalabarder i Patrick Doyle; la taula rodona Patrick Doyle, més enllà de Harry Potter; i la Secció Paral·lela Un chien andalou, la música oculta..


TALLER DE MÚSICA DE CINEMA ESCOLTAR EL CINE

En col·laboració amb SGAE, dintre del marc del Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa, se celebrarà, del 13 al 16 de novembre, la 6a edició del Taller de Música de Cine, Escoltar el cinema, iniciat l’any 2000. Des de llavors hem comptat amb la presència de compositors com Carles Cases, el desaparegut Manuel Balboa, Roque Baños, Ángel Illarramendi, el cubà Edesio Alejandro i el francès Bruno Coulais. En aquesta ocasió ens visitarà el compositor escocès Patrick Doyle.

Compondre per al mitjà audiovisual suposa un repte i una gran oportunitat professional per als compositors. Però requereix d’una sèrie de coneixements i una especialització que va més enllà d’allò únicament musical. El taller Escoltar el Cinema es focalitza en donar algunes de les pautes més importants per a poder afrontar les especificitats d’aquest tipus de creació.

Amb aquest objectiu el taller es divideix en dues parts. D’una banda, una part teòrica i històrica a càrrec de Conrado Xalabarder, escriptor, especialista en bandes sonores i creador de www.mundobso.com. A les seves sessions abordarà les bandes sonores des d’un punt de vista conceptual amb pinzellades històriques i es detallaran els trets i elements que conformen la música per a l’audiovisual. A la segona part, comptarem amb l’experiència d’un compositor d’excelsa trajectòria al cinema, com és l’escocès Patrick Doyle, doblement nominat a l’Oscar, al Globus d’Or i al premi Cèsar i autor de les bandes sonores de Enric V, Molt soroll per a no res, Hamlet i Trabajos de amor perdidos (Kenneth Brannagh, 1989, 1993, 1996 i 2000), La princesita i Grandes Esperanzas (Alfonso Cuarón, 1995 i 1998), Gosford Park (Robert Atlman, 2001), i Harry Potter i el calze de foc (Mike Newell, 2006).

Dates: 13-16 novembre de 2006. Durant el 13è Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa.
Lloc: Societat General d’Autores i Editors de Catalunya-SGAE. Passeig de Colom 6.
Inscripció prèvia. Places limitades.


TAULA RODONA: PATRICK DOYLE: MÉS ENLLÀ DE HARRY POTTER

Dins del marc de l’Alternativa 2006, com a activitat complementària al Taller de Música de Cinema Escoltar el Cinema, i de forma oberta a tot el públic, se celebrarà el dijous 16 de novembre, a las 19.30h, una taula rodona a la seu de SGAE i La Fundació Autor, en la qual participaran els dos ponents del taller (el compositor britànic Patrick Doyle i l’especialista en música de cinema Conrado Xalabarder) juntament amb el periodista Àlex Gorina i el director del Congrés Internacional de Música de Cinema “Ciudad de Úbeda”, David Doncel. S’abordarà la importància de la música en el mitjà audiovisual, la seva difusió i repercussió, i es podrà conèixer millor la trajectòria i experiències personals del responsable de bandes sonores tan significatives com Molt soroll per no res i Hamlet (Kenneth Branagh, 1993 i 1996), Sentit i sensibilitat (Ang Lee, 1995) i Man to Man (Régis Wargnier, 2005). És una bona oportunitat perquè els afeccionats i interessats puguin tenir accés directe al cèlebre compositor i alhora puguin intervenir en la xerrada.

Data: Dijous 16 de novembre a les 19,30h. Entrada gratuïta.
Lloc: : Societat General d’Autores i Editors de Catalunya-SGAE. Passeig de Colom 6.


SECCIÓ PARAL·LELA UN CHIEN ANDALOU, LA MÚSICA OCULTA

Ferran Alberich, reconegut restaurador de pel·lícules, va restaurar l’any 2003 un dels films més apassionants i fascinants del cinema espanyol, Un Perro Andaluz de Luis Buñuel i Salvador Dalí, que va inaugurar la secció de restauracions cinematogràfiques del Festival de Cannes. La convivència amb el film va permetre Alberich especular sobre alguns aspectes que li semblaven foscos, concretament la sonorització feta als seixanta. Va concluir que la versió sonora que hem conegut fins ara és falsa. Els tangos que sonen no poden ser els originals perquè són músiques composades i gravades als cinquanta. Alberich presentarà a l’Alternativa la seva investigació i conclusions sobre la sonorització en un petit muntatge. A continuació es projectarà la pel·lícula en la seva versió sonora més plausible.

Data: dimarts 14 de novembre a les 20.30 hores
Lloc: Auditori del CCCB

Si voleu més informació o concertar entrevistes amb Patrick Doyle o Ferran Alberich no dubteu a posar-vos en contacte. Per descarregar imatges en alta linkeu

^
 
 

12 Novembre: Eyal Sivan i Humberto Solás a l'Alternativa

Diumenge 12 de Novembre el realitzador franco-sraelí Eyal Sivan i el cineasta cubà Humberto Solás estaran presents al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona-CCCB per presentar les Seccions Paral·leles que els dedica, respectivament, el 13è Festival de Cinema Independent de Barcelona.

A les 19.30 hores Eyal Sivan presentarà a l'Auditori del CCCB el seu film Izkor, les esclaves de la mémoire, que és un dels 6 films d'aquest autor que presenta la Secció Paral·lela Sinèrgies de la història.

Sinèrgies de la història tracta temes socials i polítics candents, desgraciadament poc coneguts. Cerca aquelles veus intencionadament silenciades, per conèixer de primera mà les claus de la història. La cinematografia d'Eyal Sivan està impregnada de l’estètica de la resistència, que pren el cinema com una màquina amb la qual qüestionar el món, interrogar els dogmes i posar en evidència els mecanismes de l’opressió i, tot això, a través d’una mirada lúcida i valenta. La crítica de l’ocupació israeliana de territoris palestins és una qüestió insistent a les seves pel·lícules. Sivan eludeix la reducció a allò que és testimonial i rebutja els codis del reportatge televisiu. Explora les esquerdes de les declaracions, les superfícies captades per les càmeres, fins a dissoldre el realisme des de dintre i arribar a la vora del miratge.

A les 21.45 hores Humberto Solás presentarà a l'Auditori del CCCB el seu film Barrio Cuba, que és un dels 8 films que del cineasta que es presenten a la Secció Paral·lela Mirades del Sud.

Humberto Solás és una figura emblemàtica dintre de la cinematografia del Tercer Món i un dels fundadors del Nou Cinema Llatinoamericà. Va dirigir Lucía, una de les deu pel·lícules més importants de la història del cinema iberoamericà segons la crítica, i Un hombre de éxito, el primer film cubà candidat a l’Óscar al Millor Film Estranger. La seva cinematografia és la plasmació d’un humanisme que cerca la identitat nacional i llatinoamericana en funció dels ideals de pau, harmonia i justícia social. La seva estètica és una apassionada experimentació que recull el llegat clàssic i l’intertextualitza dintre de les perspectives de la vanguàrdia cinematogràfica contemporània. Els seus films han aconseguit molts premis internacionals.

Si voleu més informació o concertar entrevistes amb Eyal Sivan o Humberto Solás no dubteu a posar-vos en contacte. Per descarregar imatges en alta linkeu

^
 

INAUGURACIÓ
13è Festival de Cinema Independent de Barcelona, l'Alternativa 2006
DIVENDRES 10 NOVEMBRE 21 HORES

Aquest divendres dia 10 de Novembre a les 21 hores s'obriran les portes del Hall del CCCB per donar pas a la inauguració de l'13è Festival de Cinema Independent de Barcelona, l'Alternativa 2006.

El Festival se celebra de l'10 al 18 de Novembre. L'Alternativa projectarà unes 400 pel·lícules (Seccions Oficials, Seccions Paral·leles i Pantalla Hall), incrementant el nombre de sessions per a ampliar la programació i poder repetir algunes de les sessions més imprescindibles. A les Seccions Oficials s'atorgaran premis en metàl·lic per al millor film de cada categoria: Llargmetratge, Documental, Curtmetratge i Animació. Per la seva banda, les Seccions Paral·leles estaran dedicades a Marguerite Duras, Theo Angelopoulos, Eyal Sivan, Humberto Solás, el Festival d'Oberhausen, el film El Perro Andaluz i a les Escoles de Cinema del Món. També, la Secció Pantalla Hall, ofereix sessions nocturnes de programació interdisciplinar d'entrada lliure.

La inauguració de L'Alternativa 2006 començarà amb la projecció d'unes imatges de presentació i l'espot de la tretzena edició del Festival. A continuació es projectaran treballs curts de seccions oficials i paral·leles, representatius del cinema innovador, personal i compromès que caracteritza l'Alternativa:

Meandre de Joke Liberge. Bèlgica. 14'. 2006. Secció Oficial de Curtmetratges
All People is Plastic de Harald Hund. Àustria. 12'. 2005. Secció Oficial d'Animació
Tango de Zbigniew Rybzynski. Polonia. 8'. 35mm. 1980. Secció Paral·lela: Oberhausen viatja a Barcelona (Europa del est)
Yo tuve un cerdo llamado Rubiel de Jaime Rosales. EICTV San Antonio de los Baños. Dvd. VO. Secció Paral·lela: Escoles de Cinema del Món

Després de les projeccions hi haurà l'actuació musical de Las Cowgirls Anónimas, que es podrà acompanyar amb una copa de vi i un pica-pica.

^